Vochtboekhouding

In een vochtboekhouding wordt dag aan dag berekend wat de bodemvochtvoorraad is. Enerzijds moet gekend zijn hoeveel vocht er maximaal door de bodem ter beschikking kan gesteld worden aan het gewas. Anderzijds moet u elke dag meten of berekenen hoeveel vocht er opgenomen en verdampt wordt door het gewas, hoeveel water er rechtstreeks uit de bodem verdampt, welke verliezen er optreden door doorspoeling en hoe de vochtvoorraad aangevuld wordt door neerslag of beregening, of door capillaire nalevering uit de ondergrond. Als de bodemvochtvoorraad volgens de vochtboekhouding een bepaalde uitdrogingsgrens bereikt, kunt u beslissen om te beregenen.

Een aantal fabrikanten namen die vochtboekhouding in een programma op en brachten software op de markt, al dan niet gecombineerd met een opleiding: Irrisa (Frankrijk), Beregeningsplanner (Nederland). De moeilijkheden die in de praktijk worden ondervonden zijn zeer uiteenlopend: te verregaande vereenvoudiging van de bodemkarakteristieken, de ontwikkeling van het gewas volgt onvoldoende nauwkeurig het computermodel, complexiteit van de invoer van de juiste waarden met betrekking tot de installatie, het gewas en de bodem, toenemende afwijkingen tussen de computerberekening en de realiteit, afwezigheid van de economische afweging, verschillen in de bepaling van de klimaatsparameters, gebrekkige integratie van de weersverwachting … Ook in Duitsland (Giessen) werden benaderingen ontworpen voor enkel specifieke teelten (onder meer bloemkool en broccoli).

De FAO, de Wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Naties presenteerde onlangs het model Aquacrop. Dit model is onder meer gebaseerd op de vochtboekhouding en wordt door de FAO gebruikt om irrigatiekalenders op te stellen en productieberekeningen uit te voeren in landbouwgebieden met waterschaarste. De principes van dit model zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Agronomy Journal (Hsiao et al., 2009, Raes et al., 2009, en Steduto et al. 2009).

Referenties
Raes D., Steduto P., Hsiao T.C., Fereres E., 2009b. Aquacrop-the Fao Crop Model to Simulate Yield Response to Water: Ii. Main Algorithms and Software Description. Agron. J. 101, 438-447.

Steduto P., Hsiao T.C., Raes D., Fereres E., 2009. AquaCrop-The FAO Crop Model to Simulate Yield Response to Water: I. Concepts and Underlying Principles. Agron. J. 101, 426-437.

Hsiao T.C., Heng L., Steduto P., Rojas-Lara B., Raes D., Fereres E., 2009. Aquacrop-the Fao Crop Model to Simulate Yield Response to Water: Iii. Parameterization and Testing for Maize. Agron. J. 101, 448-459.

Delen: