Community Supported Agriculture. Consumentenparticipatie op een landbouwbedrijf

Sylvie Danckaert, Kris Roels

Oktober 2012

Focusrapport, 6 bladzijden (579 kB, 12 oktober 2012)

Samenvatting (198 kB, 25 februari 2013)

Community Supported Agriculture (CSA) of gemeenschapslandbouw is een wederzijdse relatie van ondersteuning en betrokkenheid tussen lokale landbouwers en burgers die de landbouwer jaarlijks lidmaatschapsgeld betalen om de productiekosten van de boerderij te kunnen dekken. In ruil ontvangen de leden een wekelijks oogstaandeel gedurende het lokale teeltseizoen. Dat wordt ofwel door de leden gedaan in de vorm van ‘zelfpluk’ of ‘zelfoogst’ of in de vorm van pakketten. In Nederland wordt ook van ‘pergola-landbouw’ gesproken.

In Vlaanderen zijn er momenteel tien actieve CSA-bedrijven. Het zijn allemaal kleine bedrijven (minder dan 5 ha) die werken volgens de principes van de biologische of biodynamische landbouw.

Vermenigvuldiging en/of overname van gegevens zijn toegestaan mits de bron expliciet vermeld wordt:

Danckaert S. & Roels K. (2012) Community Supported Agriculture (CSA). Consumentenparticipatie op een landbouwbedrijf, Departement Landbouw en Visserij, afdeling Monitoring en Studie, Brussel.

© Vlaamse overheid

Wij doen ons best om alle informatie, webpagina's en downloadbare documenten voor iedereen maximaal toegankelijk te maken. Indien u echter toch problemen ondervindt om bepaalde gegevens te raadplegen, willen wij u graag hierbij helpen. U kunt steeds contact met ons opnemen.

Koning Albert II-Laan 35, bus 40 - 1030 Brussel (wegbeschrijving)
Tel. 02 552 78 20 | kennis@lv.vlaanderen.be