Risicoperceptie, attitude ten opzichte van risico en risicomanagement in de Vlaamse landbouw

Erwin Wauters, Frankwin van Winsen, Yann de Mey, Steven Van Passel, Mark Vancauteren, Ludwig Lauwers, Joeri Deuninck

Februari 2014

ILVO-mededeling 145

De thema’s ‘risico’ en ‘risicobeheer’ zijn de laatste jaren brandend actueel binnen de landbouw. Zo krijgt risicobeheer, en de rol van de overheid hierin, een opvallende plaats in het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

ILVO en de Universiteit Hasselt (het onderzoeksconsortium ARAMIS met de steun van IWT) samen met AMS (afdeling Monitoring en Studie, Departement Landbouw en Visserij) hebben een grootscheepse enquête uitgevoerd bij alle landbouwers van het Vlaamse Landbouwmonitoringsnetwerk, om te weten welke risico’s de landbouwers zelf ervaren en hoe zij denken deze te kunnen beheren.

De resultaten verrassen op een aantal punten. Terwijl de onderzoekswereld, de sector en het beleid in discussies over ‘risico en risicobeheer’ vaak (enkel) focussen op de aspecten prijsvolatiliteit, risicomanagement en extralegale verzekeringen, blijken landbouwers meer wakker te liggen van de evolutie op langere termijn van de marge tussen inkomsten en uitgaven dan van de prijsvolatiliteit op kortere termijn. Risicobeheerstrategieën zoals contractteelt, verzekeringen en termijnmarkten rekenen ze bij de minst relevante. Een pak belangrijker vinden ze strategieën zoals liquiditeitsmanagement, diversificatie en schuldenmanagement. Behalve de marktrisico’s maken de landbouwers zich ook zorgen over risico’s gekoppeld aan beleidswijzigingen en grondbeschikbaarheid (kwantiteit en betaalbaarheid), en over het risico op ziekten en plagen.

Het volledige rapport is in elektronische vorm beschikbaar op de website van ILVO en op de publicatiepagina van de Vlaamse overheid.

 

© Vlaamse overheid

Wij doen ons best om alle informatie, webpagina's en downloadbare documenten voor iedereen maximaal toegankelijk te maken. Indien u echter toch problemen ondervindt om bepaalde gegevens te raadplegen, willen wij u graag hierbij helpen. U kunt steeds contact met ons opnemen.

Koning Albert II-Laan 35, bus 40 - 1030 Brussel (wegbeschrijving)
Tel. 02 552 78 20 | kennis@lv.vlaanderen.be