Agrohandelsrapport 2005

Johan Janssens, Jonathan Platteau

Agrohandelsrapport 2005

De handel in agrarische producten is van groot belang voor België. Dat blijkt niet alleen uit het aandeel ervan in de totale Belgische handel, maar dat blijkt eveneens uit de belangrijke positie die België bekleedt op wereldvlak van de handel in agrarische producten. België is volgens de recentste cijfers van het FAO (Food and Agriculture Organisation) namelijk de 6e grootste exporteur van agrarische producten ter wereld. Ruim 4,3% van de uitgevoerde agrarische producten op wereldvlak is afkomstig van België. Rekening houdend met het feit dat heel wat producten via de Belgische havens ingevoerd en terug uitgevoerd worden, is het toch nog een mooie prestatie dat België voor het handelssaldo de vijftiende plaats behaalt, net na Amerika.

Het totale Belgische handelssaldo bedraagt 10.020 miljoen euro. Het saldo is echter duidelijk aan het afnemen ten gevolge van een sterker stijgende invoer dan uitvoer, in tegenstelling tot landbouw. Dit is voornamelijk te wijten aan de groeiende invoer van producten buiten de EU.

In tegenstelling tot de totale handel, is het Belgische agrarische handelssaldo sinds gestegen, en dit met 49,1% tot 2.936 miljoen euro. Driekwart van de ingevoerde landbouwproducten uit EU-lidstaten afkomstig is, en 86% van de landbouwproducten, die door België worden uitgevoerd, eveneens naar EU-lidstaten gaat. De handel in landbouwproducten wordt voor België dus steeds belangrijker. In 2005 is 8,7% van de totale Belgische invoer voor rekening van landbouwproducten, het aandeel van de uitvoer van landbouwproducten is zelfs nog groter, namelijk 9,5%.
De voornaamste handelspartners die het meest bijdragen tot het Belgische positieve handelssaldo voor landbouwproducten zijn Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. In 2005 heeft België slechts met twee andere EU-lidstaten een negatief handelssaldo: met Nederland en Litouwen.

Vermenigvuldiging of overname van gegevens zijn toegestaan mits expliciete bronvermelding.

© Vlaamse overheid

Koning Albert II-Laan 35, bus 40 - 1030 Brussel (wegbeschrijving)
Tel. 02 552 78 20 | kennis@lv.vlaanderen.be