Agrohandelsrapport 2006

Johan Janssens
Jonathan Platteau
Vincent Samborski

Agrohandelsrapport 2006

De handel in agrarische producten is van groot belang voor België. Dat blijkt niet alleen uit het aandeel ervan in de totale Belgische handel, maar dat blijkt eveneens uit de belangrijke positie die België bekleedt op wereldvlak van de handel in agrarische producten. België is volgens de cijfers uit 2005 van het FAO (Food and Agriculture Organisation) namelijk de 6e grootste exporteur van agrarische producten ter wereld. 4,2% van de uitgevoerde agrarische producten op wereldvlak is afkomstig van België. Rekening houdend met het feit dat heel wat producten via de Belgische havens ingevoerd en terug uitgevoerd worden, is het toch nog een mooie prestatie dat België voor het handelssaldo (uitvoer min invoer) de vijftiende plaats

Het totale Belgische handelssaldo bedraagt 12.300 miljoen euro, wat een toename is van bijna 23% ten opzichte van 2005. Het is de eerste keer sinds 2002 dat het saldo opnieuw stijgt. De toename van het saldo is hoofdzakelijk te wijten aan intra-EU handel in andere economische sectoren.

Ook het Belgische agrarische handelssaldo is sinds vorig jaar verder gestegen, en dit met 5,5% tot 3,097 miljard euro. Driekwart van de ingevoerde landbouwproducten is afkomstig uit EU-lidstaten, en 85,5% van de landbouwproducten, die door België worden uitgevoerd gaat eveneens naar EU-lidstaten. De handel in landbouwproducten wordt voor België dus steeds belangrijker. In 2006 is 8,7% van de totale Belgische invoer voor rekening van landbouwproducten, het aandeel van de uitvoer van landbouwproducten is zelfs nog groter, namelijk 9,3%.

De voornaamste handelspartners die het meest bijdragen tot het Belgische positieve handelssaldo voor landbouwproducten zijn Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. In 2006 heeft België met drie andere EU-lidstaten een negatief handelssaldo: met Nederland, Litouwen en sinds 2006 ook Ierland. De invoer van landbouwproducten uit Ierland is namelijk sterk toegenomen.

Alle 25 lidstaten van de Europese Unie hebben in 2006 voor een totale waarde van 322,8 miljard euro aan landbouwproducten ingevoerd. België is goed voor 7,6% hiervan en is hiermee het 6e grootste invoerland van de EU, vlak na Spanje. Op het vlak van uitvoer van landbouwproducten doet België het uitstekend. Met een aandeel van 8,9 % van de totale uitvoerwaarde van alle EU-lidstaten, die 309,1 miljard euro bedraagt, haalt België een mooie vierde plaats. Voor wat betreft het handelsoverschot doet België het uitstekend: het handelsoverschot van 3.098 miljoen euro is goed voor het vierde grootste overschot van alle EU-lidstaten. Hiermee doet België het stukken beter dan landen zoals Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Spanje.

Vermenigvuldiging of overname van gegevens zijn toegestaan mits expliciete bronvermelding:

Janssens J., Platteau J. & Samborski V. (2007) Agrohandelsrapport 2006, Departement Landbouw en Visserij, Brussel.

© Vlaamse overheid

Koning Albert II-Laan 35, bus 40 - 1030 Brussel (wegbeschrijving)
Tel. 02 552 78 20 | kennis@lv.vlaanderen.be