Buitenlandse handel van agrarische producten met Rusland in 2014

Vincent Samborski

September 2015

Buitenlandse handel met Rusland in 2014

België behoudt een ruim handelsoverschot in de handel in agrarische producten. Het bedraagt in 2014 4,6 miljard euro. Dat is vooral te danken aan dierlijke producten (1,9 miljard euro) en agro-industriële producten (1,7 miljard euro). Toch laat het Russische embargo zich voelen. Sinds augustus 2014 verbiedt Rusland de invoer van een reeks land- en tuinbouwproducten uit Europa. Bij de tuinbouwproducten heeft ons land voor het eerst een handelstekort van 126 miljoen euro.

Ten gevolge van de Russische boycot daalde de uitvoer van land- en tuinbouwbouwproducten naar Rusland van 613 miljoen euro in 2013 naar 495 miljoen euro in 2014. Vooral de export van zuivel (-60%) en tuinbouwproducten (-40%) kreeg klappen. De perensector was het grootste slachtoffer omdat hij het meest afhankelijk is van de Russische markt. 4 op de 10 geëxporteerde Belgische peren ging voor het embargo naar Moskou. De Ruslandcrisis had bovendien nefaste effecten op de prijsvorming, vooral voor appels en varkensvlees. Handelspartners die nu zelf met overschotten zaten, voerden minder in of overspoelden onze markt met hun producten. Onze perentelers wisten prompt nieuwe afzetmarkten te vinden: de Baltische staten, Azerbeidzjan, Armenië en Kazachstan.

Vermenigvuldiging en/of overname van gegevens zijn toegestaan mits de bron expliciet vermeld wordt:

 Samborski V. (2015) Buitenlandse handel van agrarische producten met Rusland in 2014, Departement Landbouw en Visserij, afdeling Monitoring en Studie, Brussel.

© Vlaamse overheid

Wij doen ons best om alle informatie, webpagina's en downloadbare documenten voor iedereen maximaal toegankelijk te maken. Indien u echter toch problemen ondervindt om bepaalde gegevens te raadplegen, willen wij u graag hierbij helpen. U kunt steeds contact met ons opnemen.

Koning Albert II-Laan 35, bus 40 - 1030 Brussel (wegbeschrijving)
Tel. 02 552 78 20 | kennis@lv.vlaanderen.be