De Vlaamse agrohandel in 2018

Tom Van Bogaert, Jonathan Platteau

September 2019

De Vlaamse agrohandel in 2018

Persbericht

Vlaanderen is een netto-exporteur van agrarische producten. De invoer bedraagt in 2018 32,0 miljard euro en de uitvoer 38,4 miljard euro. Het handelssaldo ligt daarmee op +6,4 miljard euro. In vergelijking met 2017 is de uitvoer met 1% gestegen en het overschot met 5%.

Ons belangrijkste exportproduct binnen de agrohandel is vers vlees, dat zowel de hoogste uitvoerwaarde als het hoogste handelssaldo noteert. Zuivelproducten staan op hetzelfde peil qua uitvoer, maar het overschot is veel beperkter. Cacaoproducten vervolledigen het podium. Meststoffen, landbouwmaterieel en bestrijdingsmiddelen staan als agro-industriële producten in de top tien van exportproducten. Aardappelbereidingen, bier, banketbakkerswerk en diepvriesgroenten scoren erg hoog bij het handelssaldo.

81% van de export van agrarische producten gaat naar de andere EU-landen. In een nek-aan-race klopt Frankrijk Nederland als voornaamste afzetmarkt. Onze zuiderburen zijn goed voor 7,4 miljard euro, onze noorderburen voor 7,3 miljard euro. Duitsland en het Verenigd Koninkrijk prijken op de derde en vierde plaats. De twee grootste niet-Europese klanten zijn de VS en China, afnemers van respectievelijk bier en vlas.

Vlaanderen boekt het grootste agrohandelsoverschot met Duitsland, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Luxemburg. Met Nederland en Brazilië is er daarentegen een stevig handelstekort.

Het Vlaamse aandeel in de totale Belgische in- en uitvoer van agrarische producten bedraagt respectievelijk 84% en 85%. Ten opzichte van de vorige jaren is het aandeel nagenoeg hetzelfde gebleven.

Vlaanderen is ook een vooraanstaande speler in de Europese agrohandel. Het aandeel van Vlaanderen in de Europese in- en uitvoer van agrarische producten bedraagt respectievelijk 6% en 7%. Vlaanderen is in de EU de zesde grootste uitvoerder van agrarische producten en moet enkel Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië voor zich dulden. Enkel Nederland, Spanje en Polen hebben een groter agrohandelsoverschot.

Het jaarlijkse agrohandelsrapport blikt terug op de buitenlandse handel van agrarische producten op basis van gegevens van de Nationale Bank van België en de Comext-databank van Eurostat. De focus ligt dit jaar op de Vlaamse agrohandelscijfers. De cijfers zijn een weergave van de rechtstreekse in- en uitvoerbewegingen van goederen tussen twee landen. De handel tussen de gewesten binnen België is niet meegenomen. Bij de evolutie van de handelscijfers moet je ook rekening houden met de inflatie en de evolutie van de consumptieprijzen.

Vermenigvuldiging en/of overname van gegevens zijn toegestaan mits de bron expliciet vermeld wordt:

Van Bogaert T. & Platteau J. (2019) De Vlaamse agrohandel in 2018, Departement Landbouw en Visserij, Brussel.

Lees ook de vorige agrohandelsrapporten:

© Vlaamse overheid

Wij doen ons best om alle informatie, webpagina's en downloadbare documenten voor iedereen maximaal toegankelijk te maken. Indien u echter toch problemen ondervindt om bepaalde gegevens te raadplegen, willen wij u graag hierbij helpen. U kunt steeds contact met ons opnemen.

Koning Albert II-Laan 35, bus 40 - 1030 Brussel (wegbeschrijving)
Tel. 02 552 78 20 | kennis@lv.vlaanderen.be