Kostprijsanalyse vervangingsvee van melkvee en de economische impact van het vervangingspercentage

Bart Van der Straeten

Mei 2015

Rapport

Het vervangingspercentage wordt gezien als een belangrijke factor voor de inkomensvorming op melkveebedrijven. De opfok van jongvee is duur en dus kan de beperking van het aantal stuks jongvee zorgen voor een betere inkomensvorming. In deze studie wordt nagegaan of dat daadwerkelijk zo is.

Bij het analyseren van de impact van het vervangingspercentage is het van belang de hoogte van de opfokkosten voor jongvee te kennen. Bij lagere opfokkosten zal de impact van het vervangingspercentage op de inkomensvorming lager zijn dan bij hogere opfokkosten. Daarom wordt in het eerste deel van de studie uitvoerig aandacht besteed aan de opfokkosten, zowel de hoogte ervan als het relatief belang tegenover het totale inkomen. Het tweede deel beschrijft de economische impact van het vervangingspercentage.

Van der Straeten B. (2015) Kostprijsanalyse vervangingsvee van melkvee en de economische impact van het vervangingspercentage: analyses op basis van het Landbouwmonitoringsnetwerk: boekjaren 2009-2012, Beleidsdomein Landbouw en Visserij, afdeling Monitoring en Studie, Brussel.

© Vlaamse overheid

Wij doen ons best om alle informatie, webpagina's en downloadbare documenten voor iedereen maximaal toegankelijk te maken. Indien u echter toch problemen ondervindt om bepaalde gegevens te raadplegen, willen wij u graag hierbij helpen. U kunt steeds contact met ons opnemen.

Koning Albert II-Laan 35, bus 40 - 1030 Brussel (wegbeschrijving)
Tel. 02 552 78 20 | kennis@lv.vlaanderen.be