Fruitteelt (tekst)

Samenvatting: Aftasten van distributiemogelijkheden.

Personages en Locatie: Piet en Veerle - Fruitbedrijf, Sint-Truiden.

Piet in de boomgaard en in de opslagruimte met de heftruc.

Piet: Zelf ben ik als fruitteler gestart in het seizoen 1978-79, met als doelstelling ons te verbreden in het hard fruit. Wij hadden een perenbedrijf via ons vader en we hebben nu nog steeds als hoofdteelt perenteelt. We zijn voor een stuk gaan diversifiëren - modewoord van deze tijd.

Beelden van het domein, het kasteel, een tent in de boomgaard en een promostand met appelsappen.

Veerle: Wij hebben gediversifieerd naar de appelsappen, 5 jaar geleden. Wij dronken in ons gezin al 25 jaar appelsap, wij vonden dat heel lekker en we vonden het triest dat in deze regio, met zo'n gezond fruit, zo weinig geappelsapt werd - we hebben daar ondertussen een werkwoord van gemaakt, we gaan appelsappen.
Dus door de strenge controles mogen wij met fierheid zeggen dat wij tot de Europese top behoren, dus onze gezonde producten moesten wij ook een andere bestemming kunnen geven.

Tekstbalk: Verkennen van distributiemogelijkheden.

Veerle: Daarom hebben wij toen beslist om appelsap te persen en dat oorspronkelijk aan te bieden in scholen. Kinderen moesten leren hoe gezond onze producten van onze bodem wel waren.
Stilletjesaan hebben wij ook de kleinhandel bewandeld en hebben onze sappen hier en daar aangeboden. Mensen waren her hier in de buurt echt wel enthousiast over. 

Beelden van individuele fruitsapjes tot grote opslagplaatsen vol sappen.

Veerle: Van het één komt het ander, we hadden Sint-Truiden zo een beetje veroverd, als je dat zo mag zeggen. We dachten nu gaan we eens een beetje verder, nu gaan we een keer in Hasselt kijken, of daar ook interesse is. En van Hasselt naar Genk, en van Genk naar Maaseik. En dan van Sint-Truiden naar Geel, en van Geel naar Turnhout. En van Sint-Truiden naar Antwerpen. En van Sint-Truiden naar Gent. En intussen zitten we ook in West-Vlaanderen onze appelsapjes te verdelen.

Veerle: De logistiek doen wij grotendeels zelf. Nu is het wel zo, onze oudste zoon Dries werkt én in het fruitbedrijf én in het appelsapbedrijf, hij doet de kleinhandel. Hij prospecteerd de kleinhandel, hij belevert de kleinhandel. Daarnaast hebben we enkele groothandelaars, die komen het appelsap hier halen en zorgen ook voor de verdeling.

Tekstbalk: Verbreding toerisme

Piet: Zowel de provincie Limburg als de stad Sint-Truiden hebben enorm veel geïnvesteerd in bloesemtoerisme en oogsttoerisme. Dat is plots ontstaan, maar de toerist is hier in Zuid-Limburg, zeker na het Kataraktgebeuren, voluit op ingegaan is.

Veerle: Waar wij vroeger woonden hadden we een schuur waar we onze bedrijfsbezoekjes hadden. Toen dachten we: wij willen iets hebben in het midden van de plantage. Wij willen mensen aantrekken en onderdompelen in het fruit.

De sterrentent prijkt midden in de plantage, vol fruitsappenpracht.

Piet: Zowel de rust als het fruitgebeuren als onze appelsappen hebben wij onder één tent geplaatst.

Veerle: We hebben elke zondag een zondagsterras gehad, zodat mensen onze producten konden leren kennen, konden proeven. We hebben ontbijten gehad, we hebben avondactiviteiten gehad, we hebben wandelingen gehad, mensen kunnen hier picknicken, mensen kunnen dan ook degusteren van onze producten, ze krijgen een rondleiding, via een televisiescherm krijgen zij een filmpje te zien van ons bedrijf...

Intussen begint Veerle met confituur te maken.

Veerle: Er komen veel toeristen naar hier. Die toeristen zijn ervan gediend om iets mee te nemen. Als wij naar Frankrijk gaan, wij willen ook iets meenemen. En die vroegen ook altijd naar meer. 'confituren, hebben jullie dat?' We zijn beginnen denken: we gaan iets doen op dat vlak ook. Twee jaar geleden zijn we begonnen met confituurtjes te maken.

Een confituur wordt in potjes gegoten.

Veerle: Exclusief, in die zin, we wilden ons onderscheiden van de confituren die je in de winkel krijgt. We zijn op zoek gegaan naar exclusieve potjes, en ook naar inhoud zijn we in die zin exclusief dat we een zeer laag suikergehalte toevoegen. En zo hebben de mensen een exclusief product, want ik denk als je zoiets overweegt moet je iets doen dat je niet zomaar ergens anders kunt kopen, anders heeft het geen zin.
En dat is eigenlijk vrij goed aangeslaan. Doordat we onze vaste leverroutes hadden voor de appelsappen, kunnen we ook onze confituurtjes meenemen.

Piet in de koelcel.

Veerle: Het fruitbedrijf blijft onze steunpilaar. Wij hopen natuurlijk in de toekomst met onze appelsappen nog meer uit te breiden en ook naar het buitenland te gaan. Dan hebben we onze fruitige nevenproducten, de geleien, de confituren, waarvan we er nu een 15-tal soorten maken, dat hopen wij in de toekomst ook uit te breiden. Wij hopen in de toekomst stroop te kunnen maken. Wij hopen een diversifiëring op dat klein fruit te hebben, ik denk dan wafels met fruit, koekjes met fruit... Er zijn zoveel mogelijkheden wat we kunnen doen met ons lekker Haspengouws fruit, we zijn absoluut op dat vlak niet uitgeput.

Logo Landbouwer = ondernemer²