Sierteelt (tekst)

Samenvatting: klantgericht innoveren.

Personages en Locatie: Kris en An - Sierteeltbedrijf, Lochristi

Kris vertelt, we zien beelden van de serres met azalea’s en van het personeel aan het werk.

Kris: In 1982 ben ik hier al gestart. Ik heb de stiel geleerd bij mijn pa thuis, vroeger. We hebben toen de gelegenheid gekregen om hier een bloemisterij over te nemen. Dat hebben we dan gedaan en onmiddellijk groots opgevat om te beginnen bouwen, in die tijd toch, het was 5000m². De jaren daarna hebben we het verder uitgebreid tot het nu 20000m² glas is, met nog eens 20000m² uitplant.

Beelden binnen en buiten de serres, azalea's zover het oog strekt.

Kris: We werken hier met 7 mensen in de productie en nu worden hier op jaarlijkse basis 850000 bloemetjes geteelt en in bloei getrokken.

Tekstbalk: Samenwerken binnen de sector

Kris: We zijn met een 10-tal kwekers die op regelmatige basis samenkomen om kennis uit te wisselen, die proberen gezamenlijk naar de markt te kijken, logistiek naar Nederland te organiseren, aankopen worden gezamenlijk gedaan... Zo'n aantal punten waarop we voelen dat we er voordeel bij kunnen hebben door samen te denken. Want dit bedrijf is nu wel groot, maar ook maar klein de dag van vandaag. Er zijn veel zaken waarover mijn eigen kennis te beperkt is, en dan is het heel zinvol om samen te werken met andere collega-telers.

Tekstbalk: Product op maat

Kris: Nu is dat misschien wat meer standaard, maar toen toch redelijk vernieuwend want toen waren er traditioneel de grote azalea die via de bloemenwinkel werd verhandeld. Ik zocht altijd om een productje bij de consument te brengen dat hij thuis kon zetten op zijn tafel, of een klein cadeautje, een kleine attentie, iets in die markt.

Closer beeld van de azalea's, kleine potjes. Hele tafels met allemaal potjes van dezelfde grootte in diverse groei- en bloeistadia.

Kris: En daarom hebben we dan gekozen voor de mini-azalea, potje 10,5. Heel de productie is uitsluitend dat potje 10,5. We hebben een systeem opgebouwd waardoor we continu plantjes beschikbaar hebben. Dus we kunnen van augustus tot Pasen elke week dezelfde plantjes in dezelfde vorm en in hetzelfde bloeistadium aanleveren.
En daar heb ik altijd een beetje aan willen blijven vasthouden. Op dit moment zijn we daar verder in blijven gaan, we zien dat er bij de consument nieuwe uitdagingen ontstaan, denk maar aan het systeem van onderhouden (zie lager). Maar heel het gebeuren is allemaal opgebouwd rond die ene potmaat.

Tekstbalk: Duurzaam personeelsbeleid.

Beelden van het personeel dat planten stekt en planten transporteert.

Kris: We hebben hier dus 7 mensen die in de productie werken. Elk heeft zijn eigen taken toegewezen en is daar ook al jaren mee bezig. We hebben iemand die in de stekafdeling staat, iemand die heel de logistiek van de tafels beheert, iemand die de kwaliteit beheert bij het sorteren, iemand die het naknippen en controleren doet. Maar elk krijgt wel zijn eigen taken toegewezen en is daar ook gedurende jaren in gegroeid. Het feit dat dit zo is, is heel belangrijk. Ze blijven heel stabiel en we hebben weinig personeelsverloop en omdat ze zo lang hun taak uitvoeren, kennen ze die beter dan ikzelf. Als er zich problemen voordoen, vb. op teelttechnisch of een ander gebied, gaan ze dat sneller merken dan ikzelf.

Alle planten worden op tafels bewerkt. Deze tafels zijn mobiel en kunnen het hele bedrijf rondrijden.

Kris: Door het feit dat die tafels mobiel zijn, kunnen we alle acties centreren in één werkplaats voor om het even wat er gebeurt: knippen, stekken, wijder zetten, klaarmaken…  Alles gebeurt nu centraal door de tafels die centraal binnenkomen. Een groot voordeel: alles is weg van de grond voor de arbeidshandelingen. Je kan alles rechtstaande doen in plaats van op de grond te moeten werken. Voor het buitenbrengen van de azalea's was het ook praktisch, alles moest niet steeds in kistjes gestopt worden want de tafels konden gewoon naar buiten rollen. In die zin was het een grote arbeidsbesparing.

Tekstbalk: Consumentgericht innoveren

Kris: Dat is een hele uitdaging. We zoeken telkens weer om contact te creëren en te onderhouden met de consument. Vanuit de lectuur kan je een beetje volgen, maar toch. We doen regelmatig een beetje mee aan een Accentabeurs, of de Siertour, of de Floraliën... Elke keer als we toch eens met de consument in contact kunnen komen, proberen we dat te doen.

Ann: We krijgen daardoor veel ideeën en input. Zo hadden we gehoord dat de azalea minder gewild is omdat hij veel onderhoud vraagt.

Kris haalt de azalea uit een sierpotje en legt uit. Onderaan het plantje bengelt een touwtje.

Kris: Daarvoor hebben we een systeempje ontwikkeld. We hebben een lontje toegevoegd in de pot en geven we een watervoorraad mee. Dankzij deze watervoorraad kan hij 7 dagen verder zonder dat je hem water moet geven. Dat geeft echt toegevoegde waarde, zeker in de distributie. Eenmaal in de verkoop wordt er maar weinig meer naar de azalea gekeken en weinig onderhouden en na 3 à 4 dagen heeft hij echt wel nood aan water. Ook voor leveringen op lange afstand, bijvoorbeeld naar de oostbloklanden, heeft het toegevoegde waarde want ze zijn 3 of 4 dagen onderweg om dan pas op het verkooppunt aan te komen. De grootste meerwaarde heeft hij t.o.v. de consument. Die kan door één maal in de week water te geven het plantje ideaal onderhouden en zit het in perfecte omstandigheden, waardoor het probleemloos 4 tot 6 weken kan bloeien.

Ann: Alle mensen die daar rechtstreeks mee in contact gekomen zijn, zijn daar heel content van, maar het mondelinge verhaal is heel belangrijk. Dus vandaar dat we ook via sociale media proberen rechtstreeks met de consument via de website, de blog, facebook en twitter. Daar kunnen de mensen ons dan ook weer helpen, om verder te zoeken, want je moet elk jaar verbeteren, elk jaar vernieuwen. Maar dat maakt het elk jaar anders en voor ons blijft het boeiend. 

Logo: Landbouwer = ondernemer²