E-loket

Voice-over: Heel wat land- en tuinbouwers sloegen de voorbije jaren de digitale weg in. Allerlei informaticatoepassingen helpen hen om hun bedrijf optimaal te runnen. Internet is nauwelijks weg te denken uit het dagelijks leven op de boerderij. Ook de overheid speelt daarop in met een e-loket voor de sector. Hiermee kan een land- of tuinbouwer snel zowel recente als historische bedrijfsgegevens opvragen.  Bovendien kunnen al enkele jaren steunaanvragen via het e-loket worden ingevuld. Sinds 2014 is dit voor het indien van de verzamelaanvraag zelfs de enige mogelijkheid. En dat verdiende een nieuw hedendaags jasje dat niet enkel op de PC, maar ook op smartphone en tablet bruikbaar is!

Een stap vooruit voor de boeren zelf? Dat kunnen we hen beter zelf vragen. Jan en Leen hebben een gemengd rundvee- en akkerbouwbedrijf. Zoals wel vaker het geval is, neemt de vrouw des huizes heel wat administratie voor haar rekening. En het e-loket maakt dit eenvoudiger.

Leen: Het nieuwe e-loket is een serieuze verbetering voor de landbouwer tegenover vroeger. Het is gebruiksvriendelijk, toegankelijk,… De papierwinkel van vroeger bestaat niet meer. Vroeger als je je pakket ontving, zagen dikwijls de boeren de bomen door het bos niet meer, wat nu door een eenvoudige klik wordt opgelost.

Voice-over: Tijdswinst voor de landbouwer, maar ook voor de overheid. De dossiers worden vlotter behandeld en eventuele uitbetalingen van premies verschijnen sneller op de bankrekening van het bedrijf. Dankzij de premiesimulator kan men bij het invullen van een aanvraag trouwens op voorhand een idee krijgen van het bedrag dat men zal ontvangen. Ook na het indienen blijft de informatie van de premiesimulatie raadpleegbaar.  Het lijkt misschien allemaal te eenvoudig om waar te zijn. Maar de nieuwe layout en navigatie van het e-loket zijn echt helemaal op het gebruiksgemak voor de land- en tuinbouwer gericht. Landbouwster Marleen heeft heel wat ervaring met het e-loket. Ze toont ons met plezier waarom ze hier zo graag mee werkt.

Marleen: Het aanmelden op het e-loket begint met het plaatsen van de identiteitskaart in de kaartlezer… We kunnen starten!

Voice-over: Het hedendaagse uitzicht van de website is een groot verschil met de eerste versie van het e-loket. Hier geen ellenlange lijsten tekst meer!

Marleen: Het e-loket heeft een vlotte navigatie en werkt met aanklikbare tegels. Bovenaan zijn de tegels die voor mij het meest van toepassing zijn. Ik kan ook naar meer aanvragen gaan om  verder door te klikken.

Voice-over: Via het e-loket kan een landbouwer niet alleen aanvragen indienen, maar ook interessante bedrijfsinformatie terugvinden. Zoals betalingsgegevens voor het invullen van zijn belastingsaangifte.

Marleen: Wens ik terug te keren? Dan dien ik op het pijltje bovenaan te klikken en dan keer ik één pagina terug.  Wens ik naar mijn startpagina te gaan, doe ik dat simpelweg door op het huisje te klikken.

Voice-over: Ergens een vraag of hulp nodig? Even op het vraagteken klikken en je krijgt heel wat verduidelijking over de pagina waar je je op dat moment bevindt. Het indienen van aanvragen via het e-loket is heel eenvoudig. Marleen toont ons even hoe je een nieuwe 5-jarige agromilieuverbintenis aangaat. De tegel staat bovenaan haar scherm al klaar. In het lijstje van maatregelen kiest Marleen voor de teelt van vlinderbloemigen en geeft daarvoor een oppervlakte van 5 hectare in. Klaar om dit in te dienen, Marleen?

Marleen: Vooraleer ik ga indienen, ga ik even nagaan of alles in orde is.

Voice-over: Het e-loket controleer automatisch op eventuele foutjes in de aanvragen. Iets vergeten of onvolledig geweest? Dan geeft het systeem een opmerking. Marleen toont ons wat er gebeurt als ze bijvoorbeeld een perceel vergeet in te tekenen bij het invullen van de verzamelaanvraag.  Ook grafische overlappingen bij het intekenen van percelen worden dankzij het e-loket tijdig gemeld. Iets wat bij de papieren aanvraag onmogelijk was. Dankzij het e-loket is het financieel steunverlies omwille van fouten in de aanvraag nu bijna 50% lager dan bij de vroegere papieren aangiftes.

Marleen: Mijn aanvraag is nu klaar om in te dienen!

Voice-over: Na indiening ontvangt Marleen per e-mail onmiddellijk een bevestiging dat de aanvraag goed is ingediend. Snel, eenvoudig en zonder fouten! Marleen is 100 procent overtuigd van het vernieuwde e-loket!

Marleen: Dus ook voor u is indienen een fluitje van een cent!