EIP Operationele groepen: Samenwerken om te innoveren

Tekst bij filmpje EIP-Agri: operationele groepen: Samenwerken om te innoveren (Europees partnerschap voor innovatie (EIP) - operationele groepen)

Een animatie over pluimveehouder Maria. Er is iets mis met haar kippen, ze leggen minder eieren. Ze praat met andere lokale pluimveehouders, die stellen voor haar bedrijfsadviseur te raadplegen. Maria en haar adviseur gaan op zoek naar bestaande oplossingen, maar zonder succes. Ze hebben meer kennis van anderen nodig.

Ze vinden een onderzoekscentrum dat welzijn van kippen bestudeert en besluiten samen te werken. Ze zetten een EIP-AGRI operationele groep op om samen oplossingen te vinden. De adviseur helpt een plan uit te werken.

Wie hebben ze nog nodig? Een ICT-bedrijf dat tools ontwikkelt om diergezondheid te monitoren sluit ook aan. De adviseur helpt met de aanvraag van financiering uit het plattelandsontwikkelingsprogramma, de overheid geeft steun bij het invullen van de aanvraag.

De aanvraag wordt goedgekeurd en Maria en partners gaan aan de slag. Ze monitoren temperatuur, vochtigheid, gewicht en aantal eieren per kippenhok. Maria deelt de veelbelovende resultaten met andere landbouwers. De operationele groep geeft demonstraties en deelt haar ervaringen.

Uit deze ideeën ontstaan andere projecten, er volgt informatie-uitwisseling met andere regio’s en landen in een Europees netwerk.

Door resultaten te delen, kan deze kennis ook ten goede komen van andere landbouwers, onderzoekers, landbouwscholen en Europese projecten. Zoals Pedro, die sensoren gebruikt om de gezondheid van zijn kippen te bewaken. Maria gaat naar Spanje om ervaringen met Pedro te delen.

Het project zorgt voor nieuwe kansen:

  • Maria profiteert van de resultaten
  • Ook andere landbouwers plukken de vruchten
  • Er komen nieuwe contacten tot stand
  • En wie weet, nieuwe innovatieve projecten.