Klauwverzorging

Functionele klauwverzorging in vijf voorbeelden

“Er zijn verschillende manieren om aan de klauwen te snijden. Iedereen heeft een beetje zijn eigen gewoonten maar toch moeten we rekening houden met de klassieke manier van doen, zijnde dus de “vijf-stappen methode”.

De bedoeling is om eerst de binnenklauw te soigneren, ze mooi vlak te zetten. Dan nemen we de buitenklauw en doen weer hetzelfde. We zetten hem eerst vlak. We sparen de draagrand en de hiel. De volgende stap is een beetje model maken aan de binnenkant.

Ondertussen ziet ge of dat er letsels tevoorschijn komen. Hier ziet ge een licht witte lijndefect. Dat snijden we voorzichtig weg zodanig dat dat niet verder scheurt. Hier ziet ge weer een chronisch letsel van Mortellaro. Dat gaan we weer proper flossen. Hier een klein beetje die hielhoornerosie wegsnijden zodanig dat die kiemen niet verder woekeren. Systematisch een beetje spray erop waar een beetje antibioticum inzit. Het ziet er ongeveer goed uit.

 

Voorbeeld 1

De vorm van de klauw ziet er behoorlijk goed uit. Dus moet daar niet teveel aan gebeuren. We zetten ze een beetje vlak zonder te overdrijven. Het is niet de bedoeling om veel hoorn weg te snijden of weg te frezen. Veel model hoeven we hier niet te maken want er is model genoeg. We kijken alleen of er letsels te zien zijn en die zijn dus niet te zien.

Goed: de buitenklauw op dezelfde manier. De zool maken we vlak. We zetten hem ongeveer gelijk met de binnenklauw om dus het gewicht te verdelen over beide klauwen. Hier zien we lichte bloedingen: lichte kneuzingen van op oneffenheden te trappen.  Hier zien we de witte lijn mooi lopen Kijk hier ze loopt dus helemaal tot hier. Dat is de hielhoorn. En de zoolhoorn is iets zachter dan de wandhoorn en de wandhoorn is dus sterkst van al daarom moet het gewicht daarop gedragen worden.

Maken we model aan de binnenkant en we zien dat dat er behoorlijk goed uitziet. Maken we het hier nog een beetje proper. Maar nogmaals, door het feit dat ze hier regelmatig verzorgd worden zijn hier weinig problemen. Toch kuisen we alles goed op terwijl dat ze hierin staat. Hoe meer ge het doet hoe beter. Dat is allemaal min of meer in orde. Pakken we weer een flosje zodanig dat al die mest tussen de klauwen verwijderd is. U ziet dus: hiertussen zit dus mest vastgeprankt omdat dat wat gezwollen zit door die lichte ontstekingsreactie. Doen we er nog een beetje spray op. En ondertussen hebben we gezien dat de lengte van de wandhoorn perfect is dus moeten we daar ook niet veel afdoen. De klauwhoek is ook goed. Om het helemaal af te werken vijlen we het nog een beetje bij maar dan met dit instrument (frees).

En op die manier zien we dus weer perfect hoe het eigenlijk  hoort: vooraan een steunvlak. De wandhoorn van in de binnenkant in steun. De buitenkant en de hiel en hier model gemaakt.

 

 

Voorbeeld 2

Maken we hier ook een beetje proper om te zien wat hier allemaal tevoorschijn komt. U ziet: de klauw ziet er behoorlijk goed uit: maar altijd hetzelfde probleem, dat zijn dus die infectueuze aandoeningen. De methode is natuurlijk hetzelfde: een beetje vlak zetten. Binnenklauw ziet er vrij goed uit. Hier ook beginnen we met vlak te zetten.

Nogmaals er zijn standaardafmetingen. Dat wil dus zeggen dat de wandhoorn hier 7,5 cm moet blijven.  En de lengte van het mesje, het lemmet, is 7,5 cm. Hier in dit geval is ie dus een beetje te lang. Straks met de frees maken we dat mooi op maat en maken we dat de koe steunt op de wandhoorn en op de hiel. Nu hebben we hem vlakgezet , beetje model gemaakt, en maken we een beetje proper. We maken toch dat we de hiel sparen. Een koe loopt graag op hoge hielen. Dat is belangrijk. Hier ook een beetje die hielhoornerosies weg. En dan pakken we de frees. En dit is dus gewoon schuurpapier. Dat is zeer goed voor het normale onderhoud. Professionals gebruiken graag andere frezen omdat dat een beetje sneller gaat. Maar dit is zeer goed omdat het zeer veilig is.

Oh oh

Op die manier hebben we de tip iets vlakker gezet. De lengte is nu in orde. Je moet natuurlijk niet overdrijven want de zool moet dus zeker op de tip een halve centimeter dik blijven. Mag zeker niet te dun gezet worden want dat is helemaal niet goed. Als ze hier te diep doorlopen op ruwe beton of op lange kabelpaden is het helemaal niet goed. Dus de tussenklauwspleet proper maken zodanig dat alle mest er van tussen is. Dan zien we dat dit beter is maar toch een lichte infectie van Mortellaro zoals ge hier op dit plekje ziet, kijk, dat hier: een lichte Mortellaro-infectie.Er zijn verschillende stadia van 1 tot 4. We doen daar weer wat spray op en klaar is kees.

 

Voorbeeld 3

Voilà

Oh oh

Bij deze jonge vaars ziet ge dus een mooi voorbeeld van het wereldwijd probleem, Mortellaro. Vooral jonge dieren zijn daar gevoelig aan. En dat is een beetje een probleem. Wereldwijd. Friesian -Holsteinkoeien blijken genetisch zeer gevoelig te zijn aan deze infectie. En er moet permanent op toegezien worden dat deze infectiedruk in de stal niet te hoog wordt. Iets diepere hielhoornerosies. Een beetje model maken. Min of meer altijd op dezelfde manier tewerk gaan. Dit dier heeft een wat bredere klauw ondanks het feit dat ze nog een jong dier is maar uiteindelijk is de werkmethode dezelfde. Je ziet wel dat ze te lang zijn door de lengte van de klauw maar dat zijn geen absolute cijfers. Ondertussen zien we of er letsels tevoorschijn komen, maar dat is hier gelukkig niet het geval. We doen hier wat ze noemen een functionele klauwverzorging. Niet teveel in een keer wegsnijden, dan snijdt ge zeker niet te diep. Je zult zien bij het reinigen van de tussenklauwspleet dat ze zal reageren omdat dit een actief letsel is. Ge ziet ook dat dat een beetje roder ziet wat er op wijst dat dit pijnlijker is. Mooi droog reinigen. Ze noemen dat een letsel met een aardbei-achtig uitzicht. Nu ziet ge waarom dat dat zo genoemd wordt. Dat willen we een beetje onder controle krijgen door goed lokaal te behandelen. Hier gaan we dus ook een verbandje op zetten om die reden. Een beetje gel er bovenop zodanig dat dat dus goed kan herstellen en na drie dagen ziet dat er al totaal anders uit en is dat ongevoelig  en veel verbeterd. Maar spijtig genoeg zijn dit zeer vervelende chronische ontstekingen van de huid en niet direct van de klauw. We spreken dus van digitale dermatitis, dus in feite een ontsteking van de huid.

 

Voorbeeld 4

Dat is dus de specifieke plaats waar zich altijd de ulcus ontwikkelt en je ziet dat er een onderbreking is van de hoornvorming op die plaats. Nu proberen we dat zoveel mogelijk uit te hollen zodat het dier daar niet moet op steunen. Zonder dat we teveel de onderliggende dermis kwetsen of het leven zoals ze dat noemen in de volksmond. Ge ziet terwijl ge dat dus voorzichtig wegsnijdt: het is echt niet de bedoeling dat daar veel bloed uitkomt, maar soms zit er niets anders op. Dan kwets je het leven waar dus de hoorn moet gevormd worden en je ziet: alle slechte hoorn die daarrond zit wordt dus weggenomen en dan kan dat terug geleidelijk aan terug opgroeien dat is eigenlijk de bedoeling. Je ziet: een milimeterke te diep: nu moet je natuurlijk stoppen. Dat mag eigenlijk niet. We zeggen tegen de studenten altijd: ge moogt geen bloed zien. Niet de bedoeling dat ge dat ziet, maar dat geeft niet. Het toont dat je zeer snel in de gevoelige laag zit. Niet de bedoeling dat ge daar in snijdt, maar soms wil je daar nog een milimeterke meer afdoen en dan zit je te diep. Maar het is een mooi voorbeeld van een ulcus op de klassieke plaats. Het bloeden is er teveel aan.

Nu steunt die koe terug daar en hier maar niet daar. Dat is de bedoeling. En door het feit dat het hier een oppervlakkige ulcus is soms kan dat nog veel erger ontsteken soms kan dat hier nog allemaal ontsteken. Dat is een teken dat ze daar niet snel genoeg naar gekeken hebben en daarom moet ge preventief maken dat dat niet zover kan komen. Zulke koeien raden we aan om drie vier keer per jaar te doen, preventief, dan kan dat nooit zo ver komen.

 

Voorbeeld 5

Een probleem dat zich ook dikwijls voordoet in de melkveehouderij is wat wij noemen de kurkentrekkerklauw. Het is een erfelijke aandoening en ge ziet dus deze buitenklauw draait helemaal naar binnen en heeft dus een getorste wending. Hier aan de voorkant ziet dat er zo en wanneer we de klauw omdraaien ziet dat er zo uit. En ge ziet de wandhoorn gaat dus over de zool en staat dus hier bol. Aan de binnenzijde staat die hol. Dat leidt dus ook tot een aantal klauwproblemen zoals ge hier ziet. Hier witte lijn-defecten en hier aan de binnenzijde kunnen zich dus ook zoolulcussen ontwikkelen. Alleen door regelmatig aan klauwverzorging te doen kunnen we dat dus min of meer in zijn oorspronkelijke vorm houden. Maar het is een afwijking die regelmatig terugkeert zodus: preventieve klauwzorg is hier op zijn plaats.

Nu hebben we hem gewoon vlak gezet, gewoon vlak gezet met de frees omdat dat vlot en snel vooruit gaat. Nu gaan we de volgende stap doen: model maken, dan inkorten en dan kijken of er nog letsels zijn. Hier achteraan ziet ge dus ook kleine letseltjes van hielhoornerosie. Maar ondertussen is die al min of meer een beetje opgepoetst. Goed. Nu hebben we model gemaakt aan de binnenklauw en de buitenklauw. Begint er al een beetje op te gelijken. Volgende stap is de tip inkorten en mooi op maat maken. Voilà. Ondertussen is de tip ingekort en op maat gemaakt. Een ding waar we moeten op letten is van niet te overcorrigeren want dan zitten we soms te diep. Nu hebben we de oorspronkelijke vorm van de klauw terug bereikt. U ziet: mooi stijl, gans de torsie is eruit. De voorkant is mooi glad gemaakt en ook de klauwhoek is min of meer in orde. Aan de onderkant ziet ge nu ook hoe dat er nu uitziet. We zien hier de lengte van de klauw, 7,5 cm, en ook de klauwhoek, 50 graden. Dat is hetgeen we willen bewerkstelligen. Mag nog iets korter maar als we nog korter doen doen we aan overcorrectie en dan is die te diep en zal het dus beginnen bloeden wat niet de bedoeling is door het feit dat er in die klauw een zekere torsie zit van de ganse klauw.

Klauwverzorging bij melkvee is een absolute noodzaak. Bij melkkoeien is het aangeraden om dat minstens twee keer per jaar systematisch en preventief te doen, dat is wel belangrijk omdat dat de meeste klauwproblemen kan voorkomen. Maar ondanks dat zijn er overal klauwproblemen, de vraag is alleen hoe groot dat ze zijn. Hoe meer zorg er aan besteed wordt hoe beter.