Goed gePASt

Korte samenvatting

Net als het demoproject Goed GeRUND is het de bedoeling dat het vervolgproject Goed GePASt rundveehouders sensibiliseert over ammoniakemissie in de sector. Goed GePASt zal daarbovenop ook informatie uitdragen rond emissiereducerende maatregelen en technieken die op de PAS-lijst staan. Het is echter bekend dat deze technieken niet allemaal (even) makkelijk te implementeren zijn. Binnen Goed GePASt zal geprobeerd worden om 4 knelpunten van deze maatregelen en technieken weg te werken en de oplossingen te demonstreren. 

Gedetailleerde beschrijving

Reeds tientallen jaren hebben de Europese lidstaten erkend dat economische samenwerking en ontwikkeling niet los kunnen worden gezien van de bescherming van het milieu en natuurlijk erfgoed. Daartoe vormen twee natuurrichtlijnen de pijlers van het natuurbeleid, de vogelrichtlijn en de habitatrichtlijn. De uitdaging in deze twee richtlijnen kan samengevat worden in de stelling dat de lidstaten voor een gunstige staat van instandhouding moeten zorgen voor erkende natuurlijke habitats.

Een belangrijke verplichting voor de lidstaten in verband met het behoud van die Europees te beschermen habitats en soorten, bestaat erin om een samenhangend ecologisch netwerk – Natura 2000 te vormen en te beheren. Dit netwerk is gebaseerd op speciale beschermingszones(SBZ). Deze SBZ zijn zones waarvoor de lidstaten alle nodige maatregelen moeten nemen opdat de habitats en soorten in een gunstige staat van instandhouding zouden blijven of daarnaartoe zouden evolueren.

De veehouderij is verantwoordelijk voor een groot deel van de ammoniakemissie in Vlaanderen. Deze ammoniakemissie kan leiden tot vermesting waardoor ecologische processen en natuurlijke kringlopen verstoord worden. Wanneer door ammoniakemissies de kritische depositiewaarden binnen SBZ-gebieden overschreden worden, kunnen de instandhoudingsdoelstellingen overschreden worden. Om hier gePASt op te reageren wordt tijdens de vergunningverlening nagegaan hoe reducerende technieken kunnen toegepast worden op veehouderijbedrijven om de ammoniakemissie te beperken. Om aan deze eis tegemoet te komen werd er een PAS-lijst opgesteld waarin reducerende technieken worden opgelijst met een officieel erkend reductiepercentage.

De varkenshouderij en de pluimveehouderij zijn reeds bekend met deze problematiek en er zijn reeds een aantal technieken bekend die vervat zijn in de ‘lijst van ammoniakemissiearme stallen’. Voor de rundveehouderij zijn er reeds een aantal  technieken en maatregelen vanuit Nederland gekend, maar slechts weinig toegepast in Vlaanderen. Binnen de vleesveehouderij is er weinig tot geen kennis beschikbaar over reducerende technieken.

Omdat de ammoniakemissie-problematiek en de reductietechnieken relatief nieuw zijn voor rundveehouders, wil Goed GePASt hen hierover sensibiliseren en informeren. Dit zal gebeuren op een Kick-off evenement en op infodagen. Zo zal er onder andere een ‘Boeren van de toekomst-infodag’ georganiseerd worden waar de Hooibeekhoeve zijn deuren opent voor landbouwstudenten en hen informeert over emissies. Er zal ook een ‘Open bedrijvendag’ plaatsvinden waar geïnteresseerden kunnen binnenkijken bij bedrijven, proefbedrijven en leveranciers die reducerende maatregelen demonstreren. Ten slotte zal ook via de Vemis-nieuwsbrief en-website, artikels in vakbladen en een digitale brochure gecommuniceerd worden.

Omdat de regelgeving rond PAS-maatregelen nog in de kinderschoenen staat, zijn niet alle maatregelen en technieken even makkelijk te implementeren. Met hulp van een projectstuurgroep zullen 4 technieken of combinaties van technieken geïdentificeerd worden waarvan de knelpunten in kaart gebracht moet worden. Vervolgens wordt met stakeholders (bv leveranciers, overheden, landbouwers) op zoek gegaan naar haalbare en werkbare oplossingen voor deze problemen. Na dit proces zal er voor elke maatregel of techniek een fiche opgemaakt worden waarin de stappen/punten die men in acht moet nemen bij de implementatie van de techniek, worden opgesomd. De oplossingen voor de knelpunten worden gedemonstreerd op de ‘Open bedrijvendag’.

Om ook praktisch bruikbare informatie over de reducerende maatregelen te vergaren, worden op de Hooibeekhoeve en op het ILVO enkele emissiereducerende maatregelen geïnstalleerd en opgevolgd. Op de Hooibeekhoeve zullen verschillende ammoniakemissie-arme vloeren gelegd worden (Meadow floor van Proflex, G3-vloer van Swaans Beton en ECO-vloer van Anders Beton). Op het einde van het project zal een rapport opgemaakt worden waarin de ervaringen worden gedeeld. Op het ILVO werd de vleesveestal gerenoveerd waardoor enkele onderzoeksvragen m.b.t. emissies en ventilatie bij vleesvee beantwoord zouden kunnen worden. De resultaten van dit onderzoek zullen ook via de communicatiekanalen van dit project verspreid worden. Ook zal ILVO op drie praktijkbedrijven nagaan of het opstellen van een stikstofbalans op bedrijfsniveau bij vleesvee mogelijk is. Ten slotte werd een sproei-installatie geplaatst in een deel van de melkveestal waardoor waterverneveling (maatregel op de PAS-lijst) gedemonstreerd kan worden

Op de Hooibeekhoeve en het ILVO werd in het voorgaand demoproject (Goed GeRUND) een demoruimte opgericht waarin de PAS-maatregelen gedemonstreerd worden. Ook tijdens Goed GePASt worden deze ruimten up to date gehouden en blijft het mogelijk ze te bezoeken.

Duurtijd en partners

Dit project loop van 1 juli 2016 tot 30 juni 2018 en wordt uitgevoerd door volgende projectpartners:
Innovatiesteunpunt, Inagro, Hooibeekhoeve, ILVO

Meer info?

Innovatie Steunpunt

Delen: