Terug naar Agenda

Werksessie ‘Plantaardige productie - klimaatadaptatie in de landbouw' (laatste sessie van 5)

STUDIEDAG
Fysiek

De effecten van klimaatverandering op de Vlaamse landbouw worden steeds duidelijker. Het weer wordt extremer, de toename aan hittegolven, de wateroverlast en droogte om er maar enkele te noemen hebben een grote impact op de Vlaamse Land- en tuinbouwsector. Het is dan ook hoog tijd om actie te ondernemen om ons te wapenen tegen deze veranderende omstandigheden. Het Agentschap Landbouw en Zeevisserij startte in het najaar van 2023 een participatief traject op om, samen met de brede landbouwsector, te komen tot een Klimaatadaptatie-Actieprogramma voor de landbouw 2030. Met dit actieprogramma gaan we op zoek naar de maatregelen voor de brede agrovoedingssector om de effecten van klimaatverandering tegen te gaan. 

In navolging op de webinars, die u kan herbekijken op het YouTube kanaal van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij, worden er vijf werksessies georganiseerd. Met deze werksessies willen we in beeld brengen welke problematieken er precies spelen in de landbouwsector, ten gevolge van de klimaatverandering. Om vervolgens na te gaan welke oplossingen er zijn om deze problematieken aan te pakken en wat we als agentschap en als sector kunnen doen om de landbouwer te ondersteunen in het aanpassen aan de nieuwe klimaatomstandigheden. Zo willen we ook onderzoeken welke rol iedere stakeholder kan opnemen bij het verhogen van de weerbaarheid van de landbouwsector.

Na afloop van iedere werksessie is er ook tijd voorzien om informeel te connecteren en te netwerken met sectorgenoten, met een begeleidend hapje en een drankje/broodjeslunch.

In de werksessie werken we rond een aantal onderwerpen die op voorhand werden vastgelegd. Dit is natuurlijk een niet-limitatieve lijst. Indien er belangrijke onderwerpen ontbreken, mag u deze zeker ook aanhalen in de werksessie en kunnen we daarop verder bouwen. In deze werksessie zullen onderstaande thema’s zeker aan bod komen:

  • Thema’s plant:
    • Plaag- en ziektegevoeligheid (o.a. rol van gewasbeschermingsmiddelen, mogelijkheden voor aangepaste soorten/andere soorten​)
    • Extreme weersomstandigheden (o.a. brede weersverzekering en rampenfonds​, wat met het versoepelen van kwaliteitsnormen, zonnebrand bij teelten tegengaan)​
    • Wateroverlast (o.a. aangepaste/andere soorten en paludicultuur​, gevolgen voor de kwaliteit van de oogst, aanpassingen op het veld​, waterbeheer​)
    • Nood aan water (o.a. verdrogende bodem​, gevolgen voor de kwaliteit van de oogst, irrigatie, aangepaste/andere soorten, waterverbruik beperken en hergebruik van water)

       

Wanneer vindt de werksessie plaats?

In totaal organiseren we vijf werksessies. We zijn reeds begonnen met een algemene werksessie om sectoroverschrijdende informatie te verzamelen. Daarin bekeken we de prioritaire thema’s over de verschillende sectoren heen, identificeerden we de grootste knelpunten en kansen en blikten we vooruit naar een klimaatadaptieve landbouw in 2030. Deze werksessie vond plaats in Poperinge, waar duidelijk de gevolgen van de klimaatveranderingen zichtbaar waren met de recente wateroverlast. De thematische werksessies 'Bodem, Dierlijke productie en Water' hebben reeds plaats gevonden. Nu organiseren we nog de allerlaatste werksessie 'Plantaardige productie' om specifieke knelpunten, verwachtingen en mogelijke oplossingen binnen dit thema te capteren.

Werksessie

Wanneer

Waar

Werksessie ‘Plantaardige productie’

23/02/2024 13:00 - 16:00 

Ons Dagelijks Groen (Kammenkouterstraat 80, 

9310 Aalst)

 

Programma

Werksessie 'Plantaardige productie' (23/02/24, Aalst)

12:00 - 13:00 Broodjeslunch (optioneel) + ontvangst
13:00 - 13:30 Verwelkoming + inleidende presentatie door Anne Gobin - Vito/KU Leuven
13:30 - 14:30 Werksessie deel 1
14:30 - 14:40 Koffiepauze
14:40 - 16:00 Werksessie deel 2
16:00 - 17:00 Afsluitende drink

Inschrijven 

Zin om mee vorm te geven aan een effectief klimaatadaptatie-actieprogramma voor de Landbouw 2030? Om samen met collega’s uit de brede sector mee na te denken over de nodige maatregelen? Dan is dit uw kans om erbij te zijn. U kan zich inschrijven via onderstaande link, ten laatste een week vóór de te volgen werksessie. Enkele dagen voor de sessie ontvangt u een gedetailleerd programma en praktische informatie.

Om ervoor te zorgen dat er voldoende vertegenwoordiging mogelijk is van de betrokken stakeholders en om de kwaliteit van de werksessies te waarborgen, streven we naar een maximum van 30 deelnemers per sessie, of naar 1 à 2 deelnemers per organisatie. Bij een te veel aan inschrijvingen zal het aantal deelnemers per werksessie dus beperkt worden met het oog op een optimale diversiteit van aanwezige stakeholders.

Ik schrijf me in

 

Meer info

Voor meer informatie over 'klimaatadaptatie in de landbouw' en de opnames van de webinars kan u terecht op onze website .

Agentschap Landbouw en Zeevisserij

Koning Albert II-laan 15, bus 360
1210 Brussel
België

Delen: