Waarom verzamelaanvraag indienen?

De verzamelaanvraag is een aangifteformulier. Met de verzamelaanvraag kan men steun aanvragen voor rechtstreekse betalingen inclusief ecoregelingen of betalingen in het kader van agromilieuklimaatmaatregelen, beheerovereenkomsten of hectaresteun voor biologische productiemethode. Daarnaast is het ook de aangifte van de percelen in het kader van mestwetgeving, voor certificering van percelen voor de biologische productiemethode of van de landbouwgrond waarop bebossing zal plaatsvinden. Welke land- en tuinbouwers zijn verplicht om al dan niet jaarlijks deze aanvraag in te dienen en aan welke voorwaarden moet de land- of tuinbouwer voldoen?

Op deze pagina vindt u:

Opbouw van de verzamelaanvraag

U krijgt elk jaar de mogelijkheid om de verzamelaanvraag in te dienen. uw dossier bevat zeer veel informatie. Bv. hoe werden de percelen genummerd? Welke lagen kunt u raadplegen? 
Al deze specifieke informatie werd gebundeld en kan geraadpleegd worden onder de help van het e-loket onder https://lv.vlaanderen.be/e-loket/help-e-loket/handleiding-verzamelaanvraag 
 

Gronden in de verzamelaanvraag

De verzamelaanvraag dient enkel voor het aangeven van landbouwgronden en bepaalde niet-landbouwgronden. Welke gronden worden daarmee bedoeld? 

  • Landbouwgronden in gebruik
    Het betreft landbouwgronden die door de aangever worden gebruikt in Vlaanderen of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
    Landbouwgronden kunnen zowel subsidiabele als niet-subsidiabele gronden zijn. 
    Meer informatie over de vraag of de gebruikte gronden vallen onder landbouwgrond of bedrijfsgronden en of er op deze gronden in het algemeen steun kan worden aangevraagd (subsidiabiliteit van percelen) vindt u op de webpagina ‘Perceelsaangifte’ in de fiche ‘Subsidiabiliteit van landbouwareaal’.
    Informatie over wat u moet doen in het geval een subsidiabel landbouwperceel geheel of gedeeltelijk in gebruik genomen wordt voor andere doeleinden (vb nutsvoorzieningen, kamp jeugdbewegingen,…) vindt u op de webpagina ‘Perceelsaangifte’ in de fiche ‘Subsidiabiliteit van landbouwareaal – gebruik van percelen voor andere doeleinden’.
  • Bepaalde niet-landbouwgronden.
    In principe moeten de niet-landbouwgronden niet worden opgenomen in de verzamelaanvraag. Er zijn echter een paar uitzonderingen. Beschikt u over volgende niet-landbouwgronden, dan bent u wel verplicht deze aan te geven in de verzamelaanvraag: 
    • Alle gebouwen, stallen en loodsen die behoren tot uw bedrijfsareaal;
    • Al uw niet-landbouwareaal dat wordt begraasd (eventueel als inscharingspercelen wanneer u het niet zelf in gebruik hebt voor de hoofdteelt) onder ‘Andere weilanden’;
    • Heide als het wordt begraasd
    • Alle bio-percelen niet-landbouwgrond waarvoor u bio-certificering wil aanvragen. 

      Volgend areaal moet/mag niet als perceel worden aangegeven: 
    • ‘sloten minimaal 2 meter en maximaal 6 meter breed’ moet u nooit afzonderlijk aangeven, deze sloten maken immers deel uit van het Grootschalig Referentiebestand van het Agentschap Informatie Vlaanderen;
    • Heggen en  hagen die u wenst te gebruiken voor de ecoregeling “verhogen organisch koolstofgehalte – houtsnippers”, moeten ook niet als perceel aangegeven worden. In de verzamelaanvraag op e-loket staan de gekende heggen, hagen en bomenrijen reeds voorgedrukt. Nieuwe kleine landschapselementen kunnen aangeduid worden met een lijn op het scherm ‘Plant -Bodem’ -  ‘Landschapselementen’. Specifieke informatie over het intekenen is terug te vinden onder de help van het e-loket;
    • De 1 meter teeltvrije strook langs watervlakken, moet niet als apart perceel ingetekend worden. Indien de 1 meter teeltvrije strook deel uitmaakt van een beschermingsstrook in het kader van de wijzigingen aan het Mestdecreet, moet de volledige beschermingsstrook wel als apart perceel ingetekend worden.
    • Alle gronden die bij de groep ‘Geen bedrijfsareaal’ horen (zie fiche ‘Subsidiabiliteit van landbouwareaal’ op de webpagina ‘Perceelsaangifte’).

Verplichting tot indienen van een verzamelaanvraag = aangifteplicht

U bent verplicht de verzamelaanvraag 2025 in te dienen als u in één van onderstaande categorieën valt:

  1. U heeft zich voor de eerste keer geregistreerd als landbouwer bij het Agentschap Landbouw en Zeevisserij;
  2. U vraagt Europese of nationale steun aan in het kader van het gemeenschappelijk landbouwbeleid waarbij u zich engageert om de conditionaliteit na te leven;
  3. U bent aangifteplichtig bij de Mestbank;
  4. U teelt een speciale teelt, bv. hennep, u vermeerdert zaaizaad/aardappelpootgoed of u beschikt over paspoortplichtige planten.
  5. U wenst een of meerdere percelen te laten certificeren voor biologische productie.

Wanneer u een verzamelaanvraag indient, bent u verplicht om alle gronden die gelegen zijn in Vlaanderen of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en die u in 2025 in gebruik heeft (ook al gaat het gebruik in de loop van het jaar (2 januari - 31 december) naar iemand anders), op te geven in de verzamelaanvraag, anders riskeert u een sanctie voor onderaangifte.

U heeft zich voor het eerst geregistreerd als landbouwer bij het Agentschap van Landbouw en Zeevisserij 

Wie zich voor het eerst identificeert als landbouwer bij het Agentschap Landbouw en Zeevisserij moet verplicht een verzamelaanvraag indienen met de percelen die hij in gebruik heeft. 

Als u beschikt over de vrijstelling en daarnaast uw eventuele steunaanvragen geen jaarlijkse aangifte vereisen van de percelen via de verzamelaanvraag, dan hoeft u de daaropvolgende jaren geen verzamelaanvraag meer in te dienen (zie verder onder punt 'U bent aangifteplichig bij de Mestbank').

U vraagt steun aan in het kader van Gemeenschappelijk landbouwbeleid 

Aanvraag basisinkomenssteun voor duurzaamheid 

Als u Europese steun wil aanvragen voor het telen van gewassen (in de vorm van uitbetaling van betalingsrechten), bent u verplicht kenbaar te maken over welke percelen u beschikt. Betalingsrechten kunt u activeren met subsidiabele hectares die u in gebruik hebt voor de hoofdteelt en aangeeft in de verzamelaanvraag. Daarenboven kunnen landbouwers aanvullende herverdelende steun voor duurzaamheid aanvragen voor hun eerste 30 subsidiabele hectaren bovenop de basisinkomenssteun voor duurzaamheid. Om basisinkomenssteun en herverdelende steun te ontvangen moet u voldoen aan de definitie van actieve landbouwer en aan de conditionaliteit. Alle voorwaarden waaraan u moet voldoen om deze steun te ontvangen, vindt u op volgende webpagina’s:

Aanvraag premie ecoregelingen

Premies kunnen aangevraagd worden voor ecoregelingen. Hierbij engageert de landbouwer zich vrijwillig om maatregelen te nemen die een gunstig effect hebben op milieu, klimaat en biodiversiteit. De ecoregelingen zijn eenjarige maatregelen. Alle voorwaarden waaraan u moet voldoen om deze steun te ontvangen, vindt u op volgende webpagina :

Steunaanvraag voor agromilieuklimaatmaatregelen, beheerovereenkomsten of andere plattelandsmaatregelen

Wilt u steun aanvragen in het kader van pijler 2, dan moet de betalingsaanvraag van de steun verlopen via de verzamelaanvraag. Vanaf 2023 zijn voor de agromilieuklimaatmaatregelen geen voorafgaande inschrijvingen meer nodig. Ga naar de volgende webpagina’s om meer informatie op te zoeken en de verbintenissen voor de steunaanvraag te raadplegen:

Aanvraag premie jonge landbouwer en aanvraag reserve

U bent pas gestart met uw bedrijf en alle hulp is welkom. Misschien komt u in aanmerking voor aanvullende inkomenssteun voor jonge landbouwer, rechten uit de reserve of een ophoging van uw betalingsrechten. Bekijk welke de voorwaarden en de verbintenissen zijn op volgende webpagina’s: 

Aanvraag uitbetaling Waalse betalingsrechten

Wilt u als Vlaamse interregionale landbouwer de uitbetaling van Waalse betalingsrechten aanvragen, dan bent u verplicht een Vlaams luik van de verzamelaanvraag in te dienen, ook al zijn er geen percelen in Vlaanderen of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De indieningsdatum van het Vlaamse luik (hoofdluik voor Vlaamse landbouwer) bepaalt immers of u tijdig heeft ingediend en de aanvraag tot uitbetaling van de Waalse betalingsrechten kan worden opgenomen.

Biolandbouw

De verzamelaanvraag wordt voor verschillende aspecten gebruikt als u aan biolandbouw doet. U kunt, naast de betalingsaanvraag voor de omschakeling naar en toepassing van de biologische productiemethode (zie Ecoregelingen en agromilieuklimaatmaatregelen) ook het volgende opgeven in de verzamelaanvraag:

  • De certificering van de biopercelen. Hiervoor moet u het vakje biocertificering aankruisen op de betrokken percelen;
  • De controlekosten voor biologische productiemethode kunnen deels worden terugbetaald als u dit aanvraagt in de verzamelaanvraag onder ‘BIO’. 

Algemene informatie over het opstarten en omschakelen naar de biologische teelt vindt u op de webpagina ‘Bio’. Zie ook verder onder punt 3.5 voor de nieuwe verplichting tot registratie bij het Agentschap Landbouw en Zeevisserij.

Locatie dieren opgeven voor aanvraag gekoppelde steun en agromilieuklimaatmaatregelen

Voor de gekoppelde steun ‘Duurzame zoogkoeienhouderij’ en de premie voor ‘Behoud van lokale rundveerassen of schapen- of geitenrassen of varkensrassen’ moet u alle gronden waarop (potentieel) premiewaardige dieren lopen aangeven: zowel de percelen in eigen gebruik via de pagina ‘Percelen’ als de andere weilanden (waaronder inscharingspercelen) op de pagina ‘Andere weilanden’. U geeft voor de andere weilanden de locatie (adres) op van de percelen gelegen in Vlaanderen, Wallonië of het buitenland voor zover deze niet in de tabel ‘Percelen’ wordt opgenomen. Voor percelen gelegen in Vlaanderen is het opgeven van X/Y-coördinaten verplicht. U kan deze terugvinden via de infoknop op de kaart. In het najaar (voor 31 december 2025) kunt u indien reeds gekend ook de ‘Andere weilanden’ van het voorjaar 2026 opgeven en deze zullen dan voorgedrukt staan bij de andere weilanden in de verzamelaanvraag van 2026. 

Alle informatie over de gekoppelde premieregeling vindt u onder de webpagina:

Conditionaliteit naleven

De verzamelaanvraag is niet alleen een middel om steun aan te vragen of om uw bemestingspercelen aan te geven, maar u engageert u er tevens mee om de conditionaliteit (voorheen randvoorwaarden) na te leven. In de verzamelaanvraag vindt u informatie die u helpen de conditionaliteit na te leven via de webpagina ‘Conditionaliteit 2023-2027

U bent aangifteplichtig bij de mestbank

Mestbankaspecten

Landbouwers moeten elk jaar bij de Mestbank een aangifte indienen. 

Deze aangifte bestaat uit twee delen: gronden worden aangegeven in de verzamelaanvraag van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij uiterlijk op 30 april, de overige mestbankaspecten worden aangegeven tegen 15 maart op de mestbankaangifte bij VLM. Landbouwers zijn aangifteplichtig volgens het Mestdecreet vanaf 2 ha landbouwgrond, 0,50 ha groeimedium of 0,50 ha permanent overkapte landbouwgrond in gebruik hebben of meer dan 300 kg P2O5 uit dierlijke mest produceren of een opslag hebben van meer dan 300 kg P2O5 uit dierlijke mest. 

Is uw bedrijf kleiner, dan kunt u van de aangifteplicht vrijgesteld worden. U vraagt deze vrijstelling aan bij de Mestbank via het formulier ‘Aanvraag van een vrijstelling van de aangifteplicht’. 

Een vrijstelling van de aangifteplicht kan echter pas aangevraagd worden, nadat de verzamelaanvraag een eerste keer is ingediend. U wordt dus niet automatisch vrijgesteld van de aangifteplicht als uw bedrijf kleiner is dan 2 ha. Meer informatie vindt u op www.vlm.be.

Dien de verzamelaanvraag ten laatste in op 30 april. Bent u aangifteplichtig volgens het Mestdecreet? Weet dat de Mestbank een boete oplegt als u de verzamelaanvraag te laat indient. Deze boete bedraagt 250 euro en wordt opgelegd als u de deadline van 30 april niet respecteert. Bij herhaling binnen de 5 jaar verdubbelt de boete tot 500 euro. 

Op 18 december 2024 keurde het Vlaams Parlement wijzigingen aan het Mestdecreet goed. Op de website van de VLM vindt u de belangrijkste wijzigingen. Er zijn vanaf dit jaar enkele nieuwigheden in verband met de gebiedsgerichte maatregelen, de toekenning van mestrechten, de uitrijregeling, beschermingsstroken, … Voor meer informatie kunt u terecht op de VLM-website.. 

Overdracht van perceelsgebruik

Wanneer u in 2025 nieuwe percelen in gebruik neemt, dan bent u verplicht om deze overdracht van perceelsgebruik te melden. U geeft in de verzamelaanvraag een overnamecode (en eventueel een overname datum) op als u het perceel vorig jaar niet in gebruik had voor de bemesting en dit jaar wel. Wanneer er bepaalde verplichtingen rusten op het perceel (bv. een beheerovereenkomst) dan moet er met deze bijkomende voorwaarden eveneens rekening worden gehouden.

Meer informatie over de overdrachtscodes vindt u in de fiche ‘Overname percelen’ op de webpagina ‘Perceelsaangifte’.

U teelt een speciale teelt 

Teelt van hennep

De teelt van hennep is zeer specifiek en enkel mogelijk wanneer u een landbouwer bent, de teelt in vollegrond staat, in open lucht en volgens de klassieke landbouwpraktijken wordt geteeld. U bent verplicht om apart van de verzamelaanvraag een teeltmelding in te dienen en zo een teelttoestemming te vragen, ook voor percelen kleiner dan 2 ha en wanneer u steun wil aanvragen voor hennep als hoofdteelt voor de ecoregeling ‘Inzaai van milieu-, klimaat en biodiversiteitsvriendelijke teelten’. U moet in alle gevallen steeds de teelttoelating afwachten voor u kunt inzaaien. Alle voorwaarden voor deze teelt kunt u nalezen op de algemene webpagina ‘Hennep’.

Vermeerderen van zaaizaad

Als u percelen bewerkt waarop zaaizaad/pootgoedzal gewonnen worden, moeten deze percelen voor keuring door de inschrijver (die met u als landbouwer een contract heeft afgesloten) worden aangegeven op het e-loket via de daarvoor opgemaakte tegel zodat deze percelen kunnen gecertificeerd worden. U als landbouwer moet in de verzamelaanvraag de percelen opgeven met de teeltcodes voor vermeerdering van uitgangsmateriaal en indien u plantenpaspoortplichtig bent ook de pagina van de plantenpaspoortplichtige plantensoorten aanvullen. 

Meer informatie vindt u op de webpagina ‘Zaaizaden’.

U bent plantenpaspoortplichtig

Iedereen die plantensoorten bezit die een plantenpaspoort vereisen zijn verplicht dit aan te geven via het e-loket. Indien u een landbouwer bent, gebeurt dit via de verzamelaanvraag. Bent u geen landbouwer, vindt u daarvoor op het e-loket een aparte tegel ‘Paspoortplichtige soorten’ om deze aangifte te doen. 

Meer informatie vindt u op de webpagina ‘Perceelsaangifte’ onder plantenpaspoortplichtige planten.

U bent bio-landbouwer

In het kader van de nieuwe bio-wetgeving die inging vanaf 1 januari 2022 zijn alle bio-landbouwers verplicht zich te registreren als landbouwer bij het Agentschap Landbouw en Zeevisserij en jaarlijks een perceelsaangifte via de verzamelaanvraag in te dienen. 

In de verzamelaanvraag geeft u al uw percelen (incl. stallen, gebouwen…) aan. U kunt ook aanduiden welke percelen u wenst te laten certificeren door uw bio-controleorgaan. De percelen en teelten die u aangeeft in uw verzamelaanvraag zullen automatisch doorgestuurd worden naar uw controleorgaan dat instaat voor de certificering. U hoeft uw percelen dus niet meer apart door te geven aan uw controleorgaan. Uw controleorgaan mag ook alleen maar percelen die aangegeven zijn in uw verzamelaanvraag certificeren.

Meer informatie vindt u op de webpagina ‘Bio

Over de verzamelaanvraag voor biotelers vindt u meer informatie op de pagina https://lv.vlaanderen.be/nl/bio/wetgeving/verzamelaanvraag waar eveneens veelgestelde vragen worden beantwoord in de fiche ‘Informatie over de verzamelaanvraag voor bio-landbouwers’.

Delen: