EU-voorzitterschap 2024

Landbouw en Zeevisserij tijdens het Europees Voorzitterschap van de Raad (januari – eind juni 2024)

Van 1 januari tot 30 juni 2024 was België voorzitter van de Raad van de Europese Unie. Dit was een succes.

Ook Vlaanderen speelde daarin een belangrijke rol. Zo vertegenwoordigde België als voorzitter de luiken Industrie, Jeugd, Cultuur, Media en Visserij. Ook op de bevoegdheid Landbouw werd, in samenwerking met het federale en Waalse niveau, sterk ingezet.

Op deze pagina hielden we tijdens het voorzitterschap, de voortgang rond de thema’s landbouw en visserij, bij. Hieronder vindt u nog informatie rond wat we als agentschap zelf hebben georganiseerd of inhoudelijk getrokken. 

Wat houdt zo’n Europees voorzitterschap in? 

Er zijn formele en ‘informele’ kanten aan het houden van de voorzitterschapsstoel op Europees niveau: 

  • Formele rol: 
    • Voorzitten Raden en Raadswerkgroepen. Hierbij zoek je naar compromissen tussen de 27 EU-lidstaten en bemiddel je waar nodig; 
    • Raad vertegenwoordigen in overleg met het Europees Parlement en de Europese Commissie, maar ook met derde landen;
  • Informele rol = organiseren van informele vergaderingen en evenementen. Tijdens die momenten kan je Vlaamse belangen op de agenda plaatsen, antwoord bieden op actuele vraagstukken maar ook de Vlaamse troeven en expertise internationaal uitdragen. 

Waar hebben we op ingezet? 

Het Belgische programma werd voorgesteld op 8 december 2023. 

De Vlaamse principes, afspraken en doelstellingen vindt u terug in het Vlaams projectplan (goedgekeurd door de Vlaamse Regering op 28/10/2022). 

Vanuit de bevoegdheden rond landbouw en rond visserij waren onze krachtlijnen de volgende: 

Krachtlijn 1: Naar een Europees voedselbeleid. 

Hierbij werkten we rond voedselzekerheid en -soevereiniteit, de toekomstbestendigheid van deelsectoren en bedrijven, duurzaam beheerde visserij, holistische aanpak van uitdagingen (op keten-, sector- en discipline-overschrijdende manier) en het delen van ‘best practices’ (zoals de Vlaamse voedsel- en eiwitstrategie).

Krachtlijn 2: Verduurzaming van landbouw en visserij

Hier werkten we zowel op economisch, sociaal als ecologisch vlak. We werkten rond maatschappelijke erkenning (aandacht voor publieke (ecologische) diensten van landbouwers/vissers en voor de sociale functie van boerderijen), maar ook rond de boer- tot bordstrategie (duurzame producten en systemen, sterke lokale voedselproductie en -afzet) en de overgang naar duurzame voedselproductie (met eerlijke verdeling van kosten/baten/risico’s doorheen de keten). Er werd ook gewerkt aan de vraagzijde, want veranderingen in consumptiepatronen hebben het grootste potentieel richting milieu- en gezondheidswinsten. Tot slot legden we ook de thema’s beschikbaarheid/toegang tot landbouwgrond en kapitaal en de instroom van jonge landbouwers en vissers/reders, op tafel. 

Krachtlijn 3: Innovatie

Hierbij werkten we rond datagedreven en innovatieve bedrijfsvoering, multidisciplinariteit met aandacht voor valorisatie van innovatie en circulair denken en het delen van ‘best practices’ (ook op het vlak van digitalisering bij de overheid). 

Een drukke agenda 

Het Agentschap Landbouw en Zeevisserij zat tijdens het Belgisch Europees voorzitterschap, heel wat vergaderingen voor en was nauw betrokken bij heel wat andere overlegmomenten:  

  • maandelijkse vergadering van de formele raad Agrifish, waarbij het visserijgedeelte werd voorgezeten door de Vlaamse minister en het landbouwgedeelte door de federale minister (maar de voorbereiding ligt wel grotendeels bij de gewesten) - zie raadsconclusies eind juni;
  • wekelijkse bijeenkomst van het Speciaal Comité Landbouw (Vlaamse attaché was voorzitter); 
  • wekelijkse bijeenkomst Groep visserijbeleid (Vlaamse attaché was voorzitter);
  • raadswerkgroepen voorgezeten door Vlaanderen: Geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen, Zaden, teelt- en plantmateriaal, Landbouwproducten, Wijn en alcohol; 
  • deelname aan andere raadswerkgroepen als assessor. 

Tijdens het Belgisch Europees voorzitterschap werden ook heel wat evenementen georganiseerd (op federaal niveau, op Vlaams niveau, door Waals gewest, …). Zelf organiseerden we (mee) het volgende (telkens op uitnodiging): 

Meer informatie vindt u ook op:

logo EU-voorzitterschap 202 belgium24.eu
Share: