Terug naar Nieuws

Hou voor teeltplan 2024 rekening met het niet-productief areaal (NPE)

Bedrijfsvoering

In het kader van de conditionaliteit (dit is de nieuwe term voor randvoorwaarden) zijn landbouwers verplicht om niet-productieve elementen of arealen (NPE) aan te houden.



Er zijn twee opties:

  • U houdt minstens 4% van het bouwland aan als NPE

OF

  • U houdt minstens 3% van het bouwland aan als NPE en vult dit tot minstens 7% van het bouwland aan met de inzaai van vanggewassen (Let op, 1 ha vanggewas telt slechts mee voor 0,3 ha NPE). 

De volgende elementen komen in aanmerking als NPE: houtkanten, groep van bomen, hagen en heggen, bomenrijen, sloten, één-meter-teeltvrije strook, akkerranden en bufferstroken, poelen en braakliggend land. Omzetting- en wegingsfactoren zijn van toepassing om de oppervlakte te berekenen. 

In 2024 is het niet mogelijk om percelen met aardappelen, groenten of graangewassen mee te tellen als braakliggend land.



Hebt u in uw teeltplan 2024 momenteel nog onvoldoende NPE of vanggewassen op uw bouwland om aan één van de twee opties te voldoen? Dan hebt u de volgende mogelijkheden om dit te verhelpen: 

  • Leg bufferstroken of akkerranden aan;
  • Plant hagen of heggen, houtkanten, bomenrijen of groepen van bomen aan;
  • Laat een perceel braak liggen (inzaai van een gewas met een biodiversiteitsvoordeel mag). 

    Braak op een perceel dat in 2023 grasland was, is niet mogelijk;
  • Zaai extra vanggewassen in (minstens 13,4 % van uw bouwland indien u 3% van het bouwland als NPE hebt ingevuld).

Meer informatie en een schematisch overzicht vindt u bij Conditionaliteit 2023-2027 | Landbouw en Visserij (vlaanderen.be) (GLMC 8). 



U kunt voor de aanleg van kleine landschapselementen trouwens steun aanvragen binnen VLIF niet-productieve investeringssteun (NPI). Het steunpercentage voor de aanleg van hagen, heggen, houtkanten of bomenrijen bedraagt 100% van de investering.

Delen: