Agentschap Landbouw en Zeevisserij zet bodemkwaliteit in de kijker op Agriflanders
Van 16 tot en met 19 januari 2025 slaat Agriflanders opnieuw zijn tenten op in Flanders Expo. Ook het Agentschap Landbouw en Zeevisserij zal aanwezig zijn met een uitgebreide stand in hal 4 (nummer 4440). Eén van de thema’s op de stand is het bodempaspoort, maar ook de kennisportefeuille en knolcyperus komen aan bod. De moeite waard dus om langs te komen op onze stand!
Bodempaspoort
Een gezonde bodem zorgt niet enkel voor sterkere gewassen, maar is ook beter bestand tegen extreme weersomstandigheden, zoals droogte en wateroverlast. Bovendien slaat een gezonde bodem meer koolstof op, wat de verdere opwarming van de aarde afremt.
Met het bodempaspoort, een digitale en gebruiksvriendelijke applicatie, kunnen landbouwers hun meest recente bodem- en perceelsgegevens raadplegen en delen met anderen. Op die manier kan de landbouwer alle parameters van zijn bodem (koolstof, fosfor, etc.) monitoren en zo bijdragen aan een gezondere bodem! Wij leggen u op onze Agriflanders-stand graag uit hoe het bodempaspoort werkt en wat de voordelen zijn voor u als landbouwer.
Lees meer over het Bodempaspoort
Kennisportefeuille
Binnen het huidige GLB kunnen actieve landbouwers een beroep doen op de kennisportefeuille om gericht advies en/of vorming aan te kopen. De overheid vergoedt maximum 70% van de prijs van een vorming of advies, de landbouwer betaalt zelf de overige 30% van de prijs. Op onze stand tonen onze medewerkers u hoe een vorming/advies kunt aanvragen via het e-loket.
Lees meer over de kennisportefeuille
Knolcyperus
Knolcyperus is een erg hardnekkig onkruid dat zich steeds verder verspreidt in Vlaanderen. Hoe herkent u knolcyperus? Wat moet/mag u niet doen als u een met knolcyperus besmet perceel wilt bewerken? U vindt alle info op onze stand.
Infosessies
Interesse om een infosessie te volgen tijdens Agriflanders?
Op donderdag 16 januari gaat het Vlaams Ruraal Netwerk, in samenwerking met het Agentschap Landbouw en Zeevisserij en de Vlaamse Landmaatschappij, tijdens een infosessie dieper in op een aantal maatregelen rond bodemkwaliteit, de GLB-wijzigingen voor 2025 en de beheerovereenkomsten.
Deelname is gratis, maar u moet ten laatste op 9 januari inschrijven via GLB-infosessie: wijzigingen 2025, maatregelen bodemkwaliteit en beheerovereenkomsten | Vlaams Ruraal Netwerk.
Deze infosessie wordt opgenomen. De opname kan u later bekijken op www.vlaamsruraalnetwerk.be.
Op vrijdag 17 januari organiseert het Vlaams Ruraal Netwerk, in samenwerking met het Agentschap Landbouw en Zeevisserij, een infosessie over het welbevinden van onze land- en tuinbouwers. U krijgt er meer informatie over vorming en advies, loopbaanbegeleiding voor landbouwers en het hulpaanbod van Boeren op een Kruispunt.
Deelname is gratis. Inschrijven kan tot en met 9 januari via Uw welbevinden: laten we er samen aan werken! | Vlaams Ruraal Netwerk.
Wedstrijd
Ook deze keer organiseren we een wedstrijd op de stand. Kunt u de vragen oplossen, dan wint u een leuke prijs. Doe dus zeker mee!