Terug naar Nieuws

Bacterievuur: een bedreiging voor onze fruitbomen, hagen en sierstruiken?

Plant

Bacterievuur, ook wel bekend als perenvuur, is een ernstige bacteriële plantenziekte die grote schade kan aanrichten in landschappen, tuinen en boomgaarden. Het wordt veroorzaakt door de bacterie Erwinia amylovora en treft voornamelijk sierstruiken en -planten, zoals meidoorn en fruitbomen die behoren tot de familie van de Rosacea (bv. appel, peer, …).

Beter voorkomen dan …

Hoewel het onmogelijk lijkt om deze plantenziekte volledig uit te roeien, kunt u wel maatregelen nemen om besmetting met bacterievuur te voorkomen.

  • Hou rekening met de ziektegevoeligheid van planten, plant geen waardplanten (planten die gevoelig zijn voor besmetting) in de buurt van fruitboomgaarden.
  • Controleer van april tot eind augustus regelmatig uw hagen en (sier)planten op mogelijke ziekteverschijnselen. Hoe eerder u erbij bent, hoe beter u de verspreiding kunt voorkomen.
  • Zomersnoei vergroot de kans op verspreiding, o.a. doordat plantenwonden na het snoeien gevoelig zijn voor besmetting. Ontsmet het tuingereedschap (bv. met azijn) elke keer als u naar een volgende boom gaat om verspreiding van ziekten te voorkomen.
  • Tussen november en maart zijn de waardplanten in rust. Dit is hét moment om de planten te snoeien.

Hoe bestrijden?

Bacterievuur verspreidt zich snel. Ondanks alle goede zorgen, kan het gebeuren dat uw bomen of struiken toch besmet raken. Reageer dan zo snel mogelijk, ook in de zomer: bij fruitbomen snoeit u 50 cm onder de aangetaste plantendelen weg. Deze afgesnoeide takken zijn een bron van infectie, verzamel ze en voer ze af in een volledig afgesloten zak bij het restafval.



Voor meer info onder meer andere waardplanten, contacteer de meldpunten voor bacterievuur van de provincies Vlaams Brabant en Limburg, of het Proefcentrum voor de fruitteelt.

Delen: