Terug naar Nieuws

Conferentie 'Drafting CAP Strategic Plans: Challenges and Opportunities' op 23 februari in Gent

Beleid

Op 23 februari vond er een eerder technische conferentie getiteld 'Drafting CAP Strategic Plans: Challenges and Opportunities' plaats te Gent.

Experts en beleidsmedewerkers van de Europese Commissie en van verschillende Europese beheerautoriteiten van het GLB-SP kwamen samen om te reflecteren over het voorbereidingsproces van het huidige GLB-Strategische Plannen. Tegelijkertijd werd er gekeken om lessen te trekken voor het toekomstige voorbereidingsproces van de Strategische Plannen van het GLB na 2027.  

Ter inspiratie en om het platteland en de landbouw in België te illustreren, werd de avond voor de conferentie een bezoek gebracht aan de tentoonstelling 'Buitenmensen – De stem van het platteland’, waarbij de deelnemers werden rondgeleid door de kunstenaar Jelle Vermeersch zelf (Sint-Pietersabdij Gent).

Tijdens de conferentie werden de deelnemers aan het werk gezet in verschillende workshops. Hierbij werden de Europese GLB-verordeningen onder de loep genomen, de balans tussen subsidiariteit en het gelijk speelveld opgemaakt, en het rapportagesysteem en het voorbereidingstraject geanalyseerd.

In de workshops werden noden geïdentificeerd en oplossingen voorgesteld en aanbevelingen gedaan. Uit de eerste conclusies blijkt dat veel lidstaten met vergelijkbare uitdagingen te maken hebben, en dat de wens groot is om meer fysiek bijeen te komen. Verschillende deelnemers verwelkomden dan ook deze conferentie als een waardevolle gelegenheid om collega's uit andere lidstaten te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen en van gedachten te wisselen.

Delen: