Eerste stap naar bescherming van het “Vlaams roodbruin bier / Flanders Red Ale” als een Beschermde Geografische Aanduiding (BGA)
Het Agentschap Landbouw en Zeevisserij heeft een aanvraag voor registratie van het “Vlaams roodbruin bier / Flanders Red Ale” als een Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) ontvangen.
Het productiegebied van het “Vlaams roodbruin bier / Flanders Red Ale” bevindt zich in de provincie West-Vlaanderen, meer bepaald in de bestuurlijke arrondissementen Roeselare, Tielt en Kortrijk aangevuld met de gemeenten Kortemark en Ichtegem. Het hele brouwproces, de rijping op foeders en het blenden, vinden plaats binnen het afgebakende geografische gebied.
De registratieprocedure als BGA omvat twee luiken. Een eerste fase verloopt op het niveau van de lidstaat en voorziet in een publieke consultatie binnen de lidstaat.
Op Vlaams niveau start de procedure met de bekendmaking van de aanvraag in het Belgisch Staatsblad op 9 september 2024. Tot en met 8 november 2024 (zestig kalenderdagen vanaf de dag na de datum van de bekendmaking) heeft iedere natuurlijke of rechtspersoon binnen België met een rechtmatig belang de mogelijkheid om het dossier in te kijken en eventueel een bezwaar in te dienen. Een gemotiveerd bezwaar dient schriftelijk te worden ingediend bij het het Agentschap Landbouw en Zeevisserij:
Agentschap Landbouw en Zeevisserij
T.a.v. Mevr. Patricia De Clercq, Administrateur-Generaal
Koning Albert II-laan 15, bus 360
1210 Brussel
Na afloop van de bezwaarprocedure wordt het dossier aan de minister voorgelegd, die een gemotiveerde beslissing neemt. Als de beslissing gunstig is voor de aanvrager, wordt deze eveneens gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Zowel de beslissing als de versie van het productdossier waarop de beslissing betrekking heeft, worden openbaar gemaakt op de website van de bevoegde entiteit. Tegen deze beslissing kan beroep worden ingesteld bij de Raad van State. Na afronding van de eerste fase wordt het dossier door het agentschap naar de Europese Commissie gestuurd.
In een tweede fase onderzoekt de Europese Commissie het dossier en neemt ze een beslissing over een bekendmaking van de aanvraag in het Publicatieblad van de Europese Unie. Daarna is eveneens een bezwarenprocedure voor belanghebbenden buiten België. Als de Europese Commissie op het einde van de Europese procedure de voorgestelde oorsprongsbenaming registreert, houdt dit in dat enkel nog producenten die het lastenboek volgen en produceren binnen het afgebakende geografische gebied, gebruik mogen maken van de benaming “Vlaams roodbruin bier / Flanders Red Ale”.
Om erkend te worden als producent van een product met een geregistreerde benaming, moet een aanvraag via een aanmeldingsformulier naar het agentschap worden gestuurd.
- Link naar de bekendmaking in het Belgisch Staatsblad.
- Meer informatie over de Vlaamse en de Europese procedure.