Terug naar Nieuws

Eindfase IBR-programma: laatste IBR-dragers moeten afgevoerd zijn tegen 31 oktober 2024

Dier

Het IBR (infectieuze boviene rhinotracheïtis)-programma heeft als doel om het IBR-virus volledig uit te roeien in België zodat we tegen 2027 het ‘IBR- vrij’-statuut binnen Europa behalen. Hierbij gaat de gezondheid van de Belgische rundveestapel erop vooruit en wordt de intracommunautaire handel in levende runderen met andere IBR-vrije landen eenvoudiger. Ruim 98% van de rundveehouderijen (uitgezonderd afmestbedrijven en vleeskalverhouderij) in België hebben dit IBR-vrije statuut al behaald. 

In deze laatste fase moeten IBR-dragers tegen 31 oktober afgevoerd zijn. We roepen de veehouders en dierenartsen dan ook op om de laatste IBR-dragers af te voeren tegen 31 oktober 2024 en strikt de bioveiligheidsmaatregelen te volgen. Voor de veehouders die hun IBR-dragers moeten afvoeren in kader van het IBR-programma, is een vergoeding voorzien. Meer informatie vindt u in de Boodschap aan de veehouders, de dierenartsen en de hele rundveesector | FOD Volksgezondheid (belgium.be)

Het antwoord op vaak gestelde vragen over het IBR-bestrijdingsprogramma vindt u op Infectieuze boviene rhinotracheïtis | FOD Volksgezondheid (belgium.be).

Delen: