Terug naar Nieuws

Guido Van Huylenbroeck aangesteld als opdrachthouder voor Vlaamse landbouwvisie 2030–2050

Beleid

Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns zet een belangrijke stap richting een toekomstgerichte landbouw in Vlaanderen. De minister start het traject dat moet leiden tot een langetermijnvisie voor de Vlaamse land- en tuinbouw tegen 2050. Om dat proces in goede banen te leiden, stelt de minister em. prof. dr. Guido Van Huylenbroeck aan als opdrachthouder.  

Professor Van Huylenbroeck is een autoriteit op het vlak van landbouwbeleid en duurzaamheid. Als voormalig decaan van de faculteit bio-ingenieurswetenschappen aan de UGent en gerenommeerd landbouweconoom, geniet hij zowel binnen als buiten de sector veel respect.  

De opmaak van deze Vlaamse landbouwvisie 2030–2050 kadert binnen het Vlaams regeerakkoord 2024–2029, dat expliciet inzet op voedselzekerheid, duurzaamheid en economische leefbaarheid voor de land- en tuinbouwsector. Die visie moet duidelijkheid bieden over hoe we ook in de toekomst op een rendabele, sociaal rechtvaardige én ecologisch verantwoorde manier voedsel kunnen produceren in Vlaanderen. 

Van visie naar actie 

Met de aanstelling van Professor Van Huylenbroeck kan het proces nu van start. Hij zal nauw samenwerken met de leden en het secretariaat van de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Zeevisserij (SALV) en in dialoog gaan met alle relevante actoren uit de volledige voedselketen. Land- en tuinbouworganisaties, het middenveld, verwerkers en distributeurs: iedereen krijgt een plaats aan tafel. 

“Het is cruciaal dat deze visie gedragen is door de sector zelf,” aldus minister Brouns. “Daarom zetten we volop in op samenwerking, transparantie en betrokkenheid. Maar het is ook belangrijk dat we tempo maken. Onze landbouwers verdienen snel perspectief op lange termijn.” 

De visie moet niet alleen een antwoord bieden op actuele uitdagingen zoals prijsdruk, generatiewissel en ecologische grenzen, maar ook de fundamenten leggen voor een landbouwmodel dat duurzaam, innovatief en weerbaar is. De uitwerking gebeurt in verschillende fases, met onder meer doorlichting van bestaande visiedocumenten, gesprekken met stakeholders en sectorfiches per deelsector. 

De resultaten van dit traject worden gebundeld in het eindrapport ‘landbouwvisie 2030–2050’, dat als basis zal dienen voor de uiteindelijke Vlaamse landbouwvisie. Het eindrapport moet binnen een jaar klaar zijn.

“De landbouw staat voor grote uitdagingen, maar ook voor enorme kansen. We willen samen met de sector bouwen aan een toekomst die zekerheid biedt voor onze boeren én voor onze voedselvoorziening. Met deze start geven we dat proces alle kansen om te slagen,” aldus nog Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns.

‘Het is belangrijk om samen met alle stakeholders na te gaan hoe de landbouw op een duurzame en sociaal verantwoorde wijze maximaal kan inspelen op de kansen die de agro-voedingssector in Vlaanderen biedt. Daarom zullen we bij de uitbouw van de visie rekening houden met interne en externe marktevoluties en wijzigende consumptiepatronen maar ook met de uitdagingen waarmee landbouw in een verstedelijkt gebied te maken heeft,” aldus Prof. Dr. Guido Van Huylenbroeck

Delen: