Terug naar Nieuws

Hennep, een beloftevolle teelt

Steun

De laatste jaren kiezen steeds meer Vlaamse landbouwers voor hennep. Hennepvezels worden vooral gebruikt in de bouwsector en voor textieltoepassingen. In 2023 bedroeg het areaal hennep in Vlaanderen 170 ha, tegenover 28 ha in 2018.

De teelt van hennep biedt de landbouwer heel wat voordelen: hennep is niet ziektegevoelig, is weinig arbeidsintensief en heeft nauwelijks chemische gewasbeschermingsmiddelen en kunstmeststof nodig. Het fijne wortelgestel maakt hennep bovendien bestand tegen periodes van droogte en de hennepplant verbetert de bodemstructuur.

Landbouwers die hennep telen, kunnen intekenen op de ecoregeling ‘Inzaai van éénjarige teelten van milieu- biodiversiteitsvriendelijke en/of klimaatvriendelijke teelten’. Het steunbedrag voor die ecoregeling is 230 euro/ha.

Hou wel rekening met enkele belangrijke formaliteiten! Zo moet u vóór de inzaai van de hennep via de verzamelaanvraag een teeltmelding indienen bij het Agentschap Landbouw en Zeevisserij. Pas als u van het agentschap een teelttoestemming hebt ontvangen, mag u één van de toegelaten henneprassen inzaaien. Ook de bloei van de hennep moet u melden bij het agentschap.

Interesse in deze teelt? Bekijk dan de reportage van ons agentschap op Hennep, een beloftevolle teelt (youtube.com).

Delen: