Terug naar Nieuws

Hoe ervaren onze landbouwers zelf de korte keten?

Bedrijfsvoering

Van 18 tot 26 mei 2024 vindt de Week van de Korte Keten plaats. Alle Vlaamse provincies, het Agentschap Landbouw en Zeevisserij, het Steunpunt Korte Keten en VLAM focussen op producten die u (h)eerlijk dichtbij vindt: in de hoevewinkel, in de zelfpluktuin, op de lokale markt of via vlees- of groentepakketten, …

Tijdens deze Week van de Korte Keten publiceert het Agentschap Landbouw en Zeevisserij ook de resultaten van een bevraging bij landbouwers over hun ervaring met de korte keten. En er is goed nieuws: 80% van de landbouwers die aan korte keten doet, is daarover tevreden. 57% is positief over de winstgevendheid van zijn of haar korteketentak. Landbouwers die aan korte keten doen, ervaren vaak een gevoel van voldoening en waardering. Ze voelen zich trots dat ze het verhaal kunnen doen over hun rol in de voedselproductie. 

Maar ook bedrijfseconomisch zijn landbouwers die aan korte keten doen, best tevreden: ze krijgen een betere prijs voor hun producten en realiseren een aanvullend inkomen. Ten slotte zijn ze overtuigd dat ze aan autonomie winnen door de verkoop in eigen handen te nemen en door te kiezen voor een andere vorm van landbouw.

Voor landbouwers die niet aan korte keten doen, zijn de belangrijkste redenen een te lage opbrengst om de kosten te dekken, de complexe wetgeving rond voedselveiligheid, de administratieve rompslomp en problemen met vergunningen en ruimtelijke ordening. Slechts 4% van de bedrijven zonder korte keten acht de kans (eerder) groot dat ze in de toekomst starten met een korteketentak.
Aan deze uitgebreide enquête namen 3.271 landbouwers in Vlaanderen deel, met en zonder korteketenverkoop. U vindt de volledige bevraging op Korte keten in Vlaanderen. Resultaten enquête bij landbouwers | Landbouw & Visserij.

Delen: