Terug naar Nieuws

Opstart quotaonderhandelingen 2025

Visserij

De Europese Commissie is gestart met de onderhandelingen voor de vangstmogelijkheden in 2025. Daarnaast startten ook de onderhandelingen over de gedeelde bestanden met het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen.

Deze onderhandelingen zijn cruciaal voor onze visserijsector. Elk jaar bepaalt de Europese Raad van visserijministers in december hoeveel vis er in de verschillende visbestanden mag worden gevangen. De raad neemt die beslissing op basis van wetenschappelijke adviezen.

De besprekingen voor 2025 staan in het teken van de bescherming van kwetsbare visbestanden en het herstel van overbeviste soorten (zoals kabeljauw, tong en haring), maar tegelijkertijd wordt er gestreefd naar een stabiele toekomst voor de vissersgemeenschappen. Het resultaat van dit proces, ook wel bekend als de jaarlijkse TAC- (Totale Toegestane Vangsten) en quotaonderhandelingen, is van groot belang voor zowel de ecologische duurzaamheid van de visbestanden als voor de economische levensvatbaarheid van de sector.

De aanvullende quotamaatregelen en bijsturingen, maar ook alle informatie over het visserijbeleid vindt u op onze website bij Vissen in Europese wateren/Visserijbeleid.

Delen: