Terug naar Nieuws

Reactie Departement Landbouw en Visserij op aantijgingen parlementslid Thijs Verbeurgt rond consultancy-opdrachten

Beleid

Naar aanleiding van de beweringen over de consultancy-uitgaven van het Departement Landbouw en Visserij die het Vlaams parlementslid, dhr. Thijs Verbeurgt, deze ochtend liet optekenen in de Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad, wenst het Departement Landbouw en Visserij volgende officiële reactie te geven: 

“De Europese Unie verwacht van alle lidstaten een kwalitatieve en correcte uitvoering van het Europees landbouw- en visserijbeleid. Betrouwbare en up-to-date IT-systemen zijn daarbij noodzakelijk.  De consultancy-uitgaven van het Departement Landbouw en Visserij, die de Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad aanhalen, hebben hoofdzakelijk betrekking op de ontwikkeling en het onderhoud van de IT-systemen van het departement. Andere uitgaven slaan o.a. op het uitbesteden van controle en certificering van de goede werking van die IT-systemen, taken die we als departement wettelijk zelfs moeten uitbesteden aan een onafhankelijke derde partij. 

Het is niet duidelijk voor het departement op welke basis dhr. Verbeurgt in zijn analyse van de consultancy-uitgaven tot de vaststelling komt dat het Departement Landbouw en Visserij van elke acht gespendeerde euro’s één euro uitgeeft aan consultancy, maar hoe dan ook werd geen rekening gehouden met de Europese beleidskredieten voor onze werking. De Europese budgetten die toegekend zijn aan Vlaanderen voor landbouw en visserij, zijn bijna driemaal zo groot als de toegekende Vlaamse beleidskredieten. Deze Europese verplichtingen brengen daarom heel wat administratieve verplichtingen met zich mee, die zich moeten vertalen in een correcte en werking via diverse IT-toepassingen. 

 

De aantijging dat het Departement Landbouw en Visserij van elke acht gespendeerde euro’s één euro uitgeeft aan consultancy, is dus incorrect.”

Delen: