Terug naar Nieuws

Scholenactie Oog voor Lekkers bood dit schooljaar 300.000 leerlingen gezonde tussendoortjes

Steun

De scholenactie Oog voor Lekkers blikt terug op een geslaagd schooljaar! De actie haalde dit schooljaar een absoluut record met 1.330 deelnemende scholen of 297.692 leerlingen, goed voor bijna de helft van alle Vlaamse scholen die kunnen deelnemen aan de actie. Oog voor lekkers, dat gefinancierd wordt door de Europese Unie en Vlaanderen, leert leerlingen uit het basisonderwijs gezonde eetgewoonten aan en biedt hen ook gezonde tussendoortjes zoals groenten en fruit en melk. 

Al sinds schooljaar 2017-2018 financieren het Departement Landbouw en Visserij, het Departement Zorg en VLAM mee de Europees-Vlaamse schoolregeling “Oog voor Lekkers” voor gezonde tussendoortjes op school. Voor dit schooljaar reserveerde de Europese Unie 2,6 miljoen euro voor de scholenactie in Vlaanderen. Het Departement Landbouw en Visserij en het Departement Zorg deden er elk 229.000 euro bovenop, VLAM financierde dit schooljaar 83.000 euro. Tot nu toe betaalde het Departement Landbouw en Visserij al ruim 100.000 euro aan steun uit.

En die financiële inspanning loont, want jaar na jaar stijgt het aantal deelnemende scholen. Dit schooljaar blikken we terug op een absoluut record met 1.330 deelnemende scholen of 297.692 leerlingen. Zij waren goed voor de helft van alle Vlaamse kleuterscholen, lagere scholen en scholen uit het buitengewoon secundair onderwijs die in aanmerking komen voor subsidies. Hierdoor kunnen er niet alleen heel veel kinderen genieten van gezonde lekkernijen, ook het interactief lesmateriaal rond gezonde voeding kan gretig uitgeleend worden. Goed voor uren plezier dus in de klas én extra kennis rond gezonde, lokale en seizoensgebonden producten zoals fruit, groenten en melk.

Vanaf dit schooljaar konden alle deelnemende leerlingen trouwens genieten van 20 weken gesubsidieerde verdeling van groenten, fruit en melk en werd er extra ondersteuning voorzien voor biologische producten. Om ervoor te zorgen dat de maatregel volledig kostendekkend blijft voor de deelnemende scholen en zo toegankelijk is voor alle leerlingen, werd de ondersteuning voor melk ook verhoogd.

Een dikke dankjewel aan iedereen die zich inschreef voor de wekelijkse portie (biologische) fruit, groenten en melk. Samen met de mascottes Slurp & Slice tellen we al af naar volgend schooljaar en hopen stiekem op een nóg grotere Oog voor Lekkers-familie!

Meer info op: www.oogvoorlekkers.be

Inschrijven kan terug vanaf september via het e-loket van het Departement Landbouw en Visserij.

Delen: