Terug naar Nieuws

Symposium over de Toekomst van de Landbouw in de EU - 1 februari

Beleid

Hoe zal landbouw zich in de toekomst verder ontwikkelen? Zullen onderzoek en innovatie ervoor zorgen dat we de volledige wereldbevolking kunnen voeden en tegelijkertijd de impact op onze planeet zo veel mogelijk kunnen inperken? De Vlaamse overheid organiseert op 1 februari een symposium over de toekomst van de landbouw in de EU. Internationale experten uit de landbouw- en agrovoedingssector, onderzoekers en beleidsmakers zullen er van gedachten wisselen. 

Het Agentschap Landbouw en Zeevisserij organiseert op 1 februari 2024 een Symposium over de Toekomst van de Landbouw in de EU. De organisatie van dit event behoort tot het programma van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Landbouw lag mee aan de basis van het Europese integratieproject en neemt tot op vandaag een prominente rol in op het Europees toneel. 

Dit Symposium over de Toekomst van de Landbouw in de EU wil vooraanstaande experts, beleidmakers, sectorvertegenwoordigers, landbouworganisaties en onderzoekers van de hele Europese Unie samenbrengen. Ook delegaties uit enkele derde landen waar we goede relaties mee onderhouden, nemen deel. Via keynote speeches, paneldiscussies en interactie met de deelnemers willen we innovatieve strategieën en oplossingen exploreren om de uitdagingen van het Europees landbouwsysteem te benaderen. Kennis- en inzichtendeling staan hierbij centraal. De bevindingen zijn ook onmiddellijk bruikbaar: de Europese Commissie en de lidstaten kunnen hiermee aan de slag bij de voorbereiding van toekomstige beleidskaders en zo een welvarende, duurzame en veerkrachtige landbouwsector voor de Europese Unie realiseren op middellange termijn. 

De rode draad doorheen het symposium zijn drie existentiële thema’s die het toekomstige voedselproductiepotentieel in de EU zullen bepalen: marktwerking, vergroening en de relatie tussen voedselconsument en -producent: 

  • Op het vlak van marktwerking wordt stilgestaan bij de mogelijkheden om tot een betere vergoeding voor geleverde goederen en diensten door de landbouwers te komen. Het arbeidsinkomen van de landbouwers staat immers onder druk en situeert zich structureel onder het gemiddelde van andere sectoren. Dat merken we ook aan de vele landbouwers die in binnen- en buitenland op straat komen. Ook wordt het belang van generatiewisseling en bedrijfsopvolging binnen het Europese landbouwmodel, voor het merendeel nog steeds bestaand uit familiale bedrijven, geduid. 
  • Alle menselijke activiteiten hebben een zekere impact op de leefomgeving, dat is voor voedselproductie niet anders. Op het vlak van milieu en klimaat wordt toegelicht hoe de Europese veehouderijsector haar impact kan beheersen en beperken de komende jaren. Naast mitigatie wordt ook adaptie, dus het aanpassen aan gewijzigde omstandigheden zoals droogte, extreme neerslag, … van belang en als voorbeeldcase geconcretiseerd vanuit de zuivelsector. 
  • In onze hedendaagse maatschappij worden consumenten door landbouwers ontzorgd op vlak van hun dagelijkse voedselbehoefte. Dat leidde ertoe dat menselijke tijd en energie vrij kwam voor andere maatschappelijke ontwikkelingen en activiteiten, zoals de diensteneconomie maar evenzeer de zorg- en onderwijssector. De keerzijde hiervan is dat hedendaagse consumenten in toenemende mate zijn vervreemd van de oorsprong van hun voeding. We bekijken hoe de groeiende kloof tussen boeren en burgers kan worden gedicht en of alternatieve voedselproducten (fermentatie) binnen de context van het Europese en bij uitbreiding mondiale voedselvraagstuk een toekomst kunnen hebben. Landbouwers staan centraal in de voedselproductieketen. 

We laten dan ook landbouwers uit meerdere lidstaten aan het woord om de belangrijkste uitdagingen die men ziet voor het eigen bedrijf te duiden. In een afsluitend paneldebat met vertegenwoordigers vanuit de keten, NGO’s en de overheid gaan we daar dieper op in.

logo EU-voorzitterschap 202 belgium24.eu
Delen: