Terug naar Nieuws

Uitbetaling Europese crisissteun voor Vlaamse appeltelers, biologische vlees- en pluimveehouders en producenten van geitenmelk

Steun

Begin deze week betaalt het Agentschap Landbouw en Zeevisserij 906.242 euro uit aan de Vlaamse appeltelers en 906.242 euro aan de biologische vlees- en pluimveehouders en producenten van geitenmelk. Voor de begunstigden zijn deze betalingen mogelijk pas enkele dagen later zichtbaar op hun bankrekening.

Appeltelers ontvangen crisissteun als ze in het referentiejaar 2023 minstens over 1 ha appelbomen beschikken en GLB actieve landbouwer zijn. Voor de eerste 8 hectare appelbomen ontvangt elke begunstigde 300 euro per hectare en voor de resterende oppervlakte ontvangt elke begunstigde 121 euro per ha.

Biologische vlees- en pluimveehouders ontvangen crisissteun als ze gedurende 2022 minstens vijf stuks rundvee of tien varkens of twintig schapen of geiten of vijftig kippen hielden en GLB actieve landbouwer zijn. Producenten van geitenmelk komen in aanmerking als ze gedurende 2022 minstens vijftig geiten hielden en GLB actieve landbouwer zijn. Het bedrag van de crisissteun is afhankelijk van de grootte van het bedrijf. De grootte van het bedrijf wordt vastgesteld op basis van de gemiddelde veebezetting omgezet naar het aantal grootvee-eenheden gedurende het jaar 2022. Bedrijven met minder dan tien grootvee-eenheden ontvangen een bedrag van 1.333,69 euro. Bedrijven met tien of meer, maar minder dan zeventig grootvee-eenheden ontvangen een bedrag van 3.334,22 euro. Bedrijven met zeventig of meer grootvee-eenheden ontvangen een bedrag van 6.668,44 euro. 

Voor de uitbetaling van de crisissteun baseert het Agentschap Landbouw en Zeevisserij zich op gegevens uit zijn eigen databank, waardoor de landbouwers die in aanmerking komen voor deze crisissteun, geen aanvraag moesten indienen. 

Delen: