Visserij: Europese kustwachtoperatie van start
Tussen eind mei en september 2025 voert het Agentschap Landbouw en Zeevisserij, samen met andere Vlaamse en federale diensten van de Kustwacht, een ‘Multipurpose Maritime Operation’ uit samen met de Franse Kustwacht. Deze zogenaamde MMO is een grootschalige maritieme operatie op de Noordzee, gecoördineerd door het European Maritime Safety Agency (EMSA) en het European Fisheries Control Agency (EFCA), met steun van de Europese Unie. Hierbij werken lidstaten nauw samen rond taken van de Kustwacht, zoals maritieme veiligheid, milieubescherming en handhaving van de visserijregels.
Tijdens een MMO worden verschillende nationale en Europese middelen ingezet zoals vaartuigen, klassieke en onderwaterdrones, satellietobservatie, data-uitwisseling. Deze middelen ondersteunen de gezamenlijke acties. Door samen te werken, kennis en middelen te delen en gezamenlijke operaties uit te voeren vergroten MMO’s de operationele efficiëntie en versterken ze de interoperabiliteit tussen Europese kustwacht- en veiligheidseenheden.
Ook vorig jaar organiseerden we gedurende vier maanden een MMO op de Noordzee, met België en Frankrijk als deelnemende lidstaten. Dit jaar worden er opnieuw drones en onderwaterrobots ingezet om kustwachttaken uit te testen, zoals het opsporen van drenkelingen of kleine vaartuigen, maar ook voor het detecteren van vervuiling, het controleren van uitstoot, toezicht houden op visserijregels en het in kaart brengen van wrakken, meetpalen en zeebodemstructuren. Voor het Agentschap Landbouw en Zeevisserij staan verschillende belangrijke elementen centraal die gericht zijn op het versterken van de visserij controle op zee:
- naleving van de aanmeldingsplicht;
- correcte rapportage van vangstgebieden;
- gebruik van legaal vistuig;
- bescherming van de scholbox in de Belgische wateren.
Daarnaast krijgt de Kustwacht de kans om te werken met de Ocean Protector, een van de drie schepen van EFCA, en testen uit te voeren met een noodzeesleper. Ook in België is er al lang vraag naar zo’n type sleepboot.
Nieuw is dat er dit jaar een Search and Rescue-oefening zal plaatsvinden op de grens tussen België en Frankrijk, waarbij reddingsvaartuigen en helikopters worden ingezet om een vijftigtal drenkelingen, zowel dummy’s als echte personen, uit de Noordzee te redden.
De samenwerking ging officieel van start op 28 mei en eindigt op 19 september 2025. Het startschot van de MMO werd gegeven op woensdag 28 mei in de ABC-Toren in Zeebrugge in aanwezigheid van alle partners. Tijdens dit openingsevent kregen de genodigden een unieke blik achter de schermen. Op de marinebasis werden ze rondgeleid aan boord van verschillende vaartuigen, waaronder Sirius (agentschap MDK), Primula (Defensie) en Abeille Normandie (Boluda). De functies van de schepen en de samenwerking tussen de partners werden uitgebreid toegelicht. Als afsluiter konden de gasten een indrukwekkende SAR-oefening bijwonen met de Orinoco en de helikopter NH90, waarbij de coördinatie tussen de betrokken diensten live in actie te zien was.