Terug naar Nieuws

Visserij: NOZO boomkor precisievisserij project

Visserij

Zoals reeds besproken tijdens vorige Quotacommissie bereiden we, in samenwerking met het ILVO, een precisievisserij project met 1 boomkorvaartuig in de Noorse Zone voor. We vragen alle reders die geïnteresseerd zijn om naar de Noorse Zone af te varen volgens de specifieke voorwaarden (zie hieronder) om hun interesse kenbaar te maken bij de Dienst Visserij en ILVO via de mailadressen helene.deruwe@lv.vlaanderen.be, dirk.vanguyze@lv.vlaanderen.be en laura.lemey@ilvo.vlaanderen.be, en dit tegen het eind van deze week 19 april 2024. Gezien het feit dat het om een wetenschappelijk project gaat en er een algemene boomkorban geldt in Noorse wateren, gelden volgende voorwaarden:

  • Het vaartuig moet beschikken over en gebruik maken van VISTools, specifiek de GPS-, tractie- en weegschaal-functies binnen VISTools, en moet reeds ervaring hebben met het gebruik
  • Het vaartuig moet beschikken over en gebruik maken van WASSP Multibeam Echo Sounder
  • Het vaartuig dat bereid is een VISIM-camera boven de sorteerband te plaatsen, krijgt voorrang
  • Gezien het om een wetenschappelijk project gaat, is de reder bereid een waarnemer mee aan boord te nemen
  • In de loop van de week van 22 april zal de reder zich engageren om, samen met de Dienst Visserij en het ILVO, de specifieke coördinaten en timing van de zeereis uitwerken, alsook een beschrijving van het specifieke vistuig. De reder engageert zich om aan het wetenschappelijk project deel te nemen. Of het project van start kan gaan is echter afhankelijk van de Noorse autoriteiten die het project moeten goedkeuren, op basis van zo gedetailleerd mogelijke informatie die hen verschaft wordt. Er is dus nog geen garantie dat dit project zal kunnen doorgaan.
  • De zeereis kan niet gecombineerd worden met het EU-deel van de Noordzee, het ruim moet leeg zijn bij aankomst in de Noorse Zone.
  • Er kan slechts 1 vaartuig naar de Noorse Zone afvaren. Indien er meer dan 1 geïnteresseerde vaartuigen zich kenbaar maken, zal er 1 vaartuig geloot worden. Vaartuigen die al zijn uitgeloot om naar de Noorse Zone af te varen voor de OTB campagne 2024 worden uit de loting gesloten. 
  • Er worden voor de 2024 campagne 600kg kabeljauw/vaartdag per vaartuig voorzien, alsook 3,4 ton zeeduivel in levend gewicht per vaartuig. Een meer gedetailleerd overzicht van alle beschikbare quota zullen worden meegedeeld tijdens het overleg met de Dienst Visserij en ILVO. 
Delen: