Visserij: ZeeBONK: Resultaten eerste projectoproep gekend
Na een zorgvuldige evaluatie door de Plaatselijke Groep van lokale actoren en het Agentschap Landbouw en Zeevisserij werden officieel zes projecten weerhouden:
1. Bleubox (€ 63.299 steun)
Dit project ontwikkelt een innovatief visserijcontrolesysteem met de "BleuBox," die real-time visserijdata verzamelt en analyseert. De technologie helpt vissers bij het optimaliseren van vangsten, voldoet aan EU-regelgeving en ondersteunt onderzoek en aanvoervoorspelling. Het initiatief kan de Belgische kleinschalige visserij, met name het kustsegment met geavanceerde technologie moderniseren.
2. Gerookte Noordzeevis (€ 26.639 steun)
Het project onderzoekt welke lokaal gevangen vissoorten geschikt zijn voor roken en drogen, als alternatief voor geïmporteerde vis zoals zalm. Tijdens een slotevenement krijgen bezoekers de kans om nieuwe producten te proeven en feedback te geven. Dit stimuleert zowel lokale consumptie als de ondersteuning van de visserijsector.
3. POTvis (€ 149.243 steun)
Met POTvis wordt ingezet op innovatieve producten door Noordzeevis langer vers te houden in bokalen. Door middel van verhalen in bokalen en de nieuwe bereidings- en bewaartechnieken worden minder bekende vissoorten gepromoot. Daarnaast worden nieuwe samenwerkingsvormen verkend rond tewerkstellings- en opleidingsmogelijkheden richting horeca, visserij en visindustrie. Het project sluit af met een evenement waarin de nieuwe producten worden voorgesteld en de lokale en culturele samenwerkingen centraal staan.
4. GRONDZEE (€ 33.158)
GRONDZEE brengt de vissersgemeenschap en haar verhalen onder de aandacht via muziek en een hedendaags koor. Het project verenigt traditie en actualiteit en resulteert in een muzikaal album en een tournee langs de kust. Hiermee wordt het immaterieel erfgoed van de visserijsector levend gehouden en gedeeld met een breed publiek.
5. Innovatief vistuig N86 ‘Rudy’ (€ 10.452 steun)
Dit project richt zich op het ontwikkelen van een innovatief vistuig voor de kustvisserij, met als doel selectief te vissen op inktvis en sepia in de winter. Naast het diversifiëren van vangsten zorgt het vistuig voor brandstofbesparing en minder bodemberoering, wat bijdraagt aan een duurzamere visserij.
6. Saucisse à l’Ostendaise (€ 112.474)
Dit initiatief creëert een lokaal alternatief voor de klassieke burger: de visworst. Het product is eenvoudig te bereiden, kan culinair ontwikkeld worden met diverse smaakvarianten en heeft een verlengde houdbaarheid, wat de distributie meer ecologisch maakt. De visworst zet in op lokale productie en branding en promoot de consumptie van Noordzeevis, ook naar jongeren toe.
Meer informatie
Meer info over de binnen de eerste oproep goedgekeurde projecten vindt u op Projecten | Zeebonk.
Het totale budget dat in deze projecten wordt geïnvesteerd, bedraagt € 395.265. De projecten tonen het potentieel van samenwerking en innovatie binnen de visserijsector. Ze dragen bij aan duurzaamheid, economische versterking en maatschappelijke waarde voor de kustgemeenschap.
Bedankt aan alle indieners voor de projecten in deze eerste ronde! Ondertussen werd de tweede ronde ook al afgesloten. In het voorjaar worden deze projecten geëvalueerd én wordt een derde oproep geopend.
Hebt u ondertussen zelf een idee gekregen, maar weet u niet direct of dit binnen ZeeBONK past? Bekijk dan zeker de website www.zeebonk.be of contacteer de ZeeBONK coördinator, Eline Vanfleteren.
Contactpersoon: Eline Vanfleteren | Eline.vanfleteren@west-vlaanderen.be.