Terug naar Nieuws

Visserij: Zeven projecten goedgekeurd in kader kwalitatieve en duurzame verwerking van visproducten

Visserij

Concreet gaat het onder meer om steun voor de aankoop van onder meer onthuidmachines, fileerinstallaties, ontgraatmachines en verpakkingsinstallaties. Vanuit Vlaanderen wordt in een investeringsbedrag van 493.349 euro voorzien. Daarnaast worden ook 439.349 euro Europese middelen ingezet.

In het najaar van 2023 werd een oproep gelanceerd naar investeringsprojecten die de kwalitatieve en duurzame verwerking van aquatische producten bevorderen. Voor deze oproep werd een budget van maximaal 1.000.000 euro ter beschikking gesteld, waarvan 500.000 euro (50%) Europese middelen (EFMZVA) en 500.000 euro (50%) Vlaamse middelen (FIVA).

Deze oproep past in de uitvoering van het Belgisch programma voor het Europees Fonds voor Maritieme Zaken, Visserij en Aquacultuur (EFMZVA) 2021 – 2027 en richt zich specifiek op de uitvoering van de programmadoelstelling om te streven naar de voorziening van duurzame en kwalitatieve lokale voeding.

Het doel van de oproep bestaat erin de verwerking van visproducten van lokale oorsprong te bevorderen. Voor of na de investering moet een substantieel aandeel van de visproducten die de aanvrager verwerkt immers van lokale oorsprong zijn of moet de verwerkingsactiviteit van lokale visproducten substantieel verhoogd zijn.

Er werden zeven concrete acties geselecteerd. Aan deze projecten werden maximaal 493.349 euro EFMZVA-middelen en 493.349 euro FIVA-middelen toegekend. De begunstigden dienen hun projecten tegen eind 2025 te realiseren.

Delen: