Terug naar Nieuws

Wat te doen bij blauwtong?

Dier

In Vlaanderen is blauwtong, een virusziekte die voornamelijk schapen en runderen treft, momenteel volop aan het woeden. De ziekte wordt verspreid door knutten (kleine muggen) en kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van het vee. Preventieve maatregelen zoals vaccinatie, zijn cruciaal om de impact te beperken.

Landbouwers wordt aangeraden om alert te zijn op symptomen en bij twijfel direct contact op te nemen met hun bedrijfsdierenarts. Blauwtong is een aangifteplichtige ziekte. Bij een verdenking is het noodzakelijk om de dierenarts stalen te laten nemen bij maximum drie verdachte dieren voor onderzoek op het Blauwtongvirus. De analysekosten worden betaald door het FAVV.  Zo kan u ook tijdig actie ondernemen om uw dieren te ondersteunen tijdens het ziekteproces.

Op de sites van DGZ (Dierengezondheidszorg Vlaanderen), het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen) en het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) vindt u steeds de meest actuele informatie voor advies, geldende regelgeving en ondersteuning. 

Meer info vindt u ook in het FAVV nieuwsbericht: Blauwtong: belang van vaccinatie (favv-afsca.be)

Delen: