Terug naar Nieuws

Wereldvoedseldag 2024: Vlaamse voedselstrategie op kruissnelheid

Beleid

Vandaag is het Wereldvoedseldag, de dag waarop de Verenigde Naties aandacht vraagt voor voldoende gezond voedsel voor iedereen en voor veerkrachtige, duurzame voedselsystemen. De Vlaamse voedselstrategie Go4Food draagt haar steentje bij aan deze doelstellingen. Zo ondersteunt de Vlaamse overheid in het kader van Go4Food onder meer Brooddoosnodig (gezonde brooddozen op school), voedselhubs (voedseloverschotten herverdelen), Superlijst (een project rond eerlijke ketens) en ZOBIO (lokale biologische voeding in ziekenhuizen). 

De Vlaamse voedselstrategie Go4Food, die werd gelanceerd in november 2022 en tot stand kwam in samenwerking met partners uit agrovoedingsketen, middenveld, onderzoek en beleid, zit ondertussen op kruissnelheid. Zo zijn momenteel zeven voedseldeals in uitvoering die focussen op eerlijke prijzen in de keten, het stimuleren van agro-ecologie, voedselhubs die voedseloverschotten herwaarderen, het creeëren van een voedselomgeving die consumenten aanzet om gezondere keuzes te maken, duurzamere publieke catering, betere toegang tot gezonde voeding voor kinderen in scholen, en de ondersteuning van gemeenten en steden in Vlaanderen die een lokaal voedselbeleid willen voeren.

Daarnaast ondersteunt de Vlaamse overheid ook voedselveranderaars die inspirerende ideeën en beloftevolle projecten hebben die een meerwaarde kunnen zijn voor ons voedselsysteem. Zo lanceerde VLAM het matchmakingplatform Lekker van bij ons Connect dat Vlaamse voedingsprofessionals met elkaar in contact brengt. Bioforum startte met ZOBIO dat lokale bioboeren en ziekenhuizen samenbrengt om patiënten dagelijks een gezonde lokale maaltijd voor te schotelen. In Gent en vele andere Vlaamse steden en regio’s werkt Brooddoosnodig rond voedzame schoolmaaltijden. Sciensano, Let us, ILVO en Rikolto onderzoeken in een grootschalig citizenscienceproject hoe burgers hun voedselomgeving beleven en hoe dat hun koop- en eetgedrag beïnvloedt. In het kader daarvan worden een app en een website ontwikkeld die breed gecommuniceerd zuillen worden. 

Ook in de toekomst zal de Vlaamse overheid verder werk maken van de voedselstrategie door de ondersteuning van voedseldeals en voedselveranderaars. Het aankoopbeleid rond voeding wordt onder de loep genomen en er wordt samen met het lokale niveau geinvesteerd in gezonde schoolmaaltijden. Ook het landbouwbeleid levert een bijdrage door onder andere circulaire landbouw, korte keten, agro-ecologie en biologische landbouw, en de uitrol van de Vlaamse eiwitstrategie te ondersteunen.  

Meer info over de voedselstrategie, voedseldeals en voedselveranderaars is terug te vinden op onze recent geactualiseerde website Go4Food: een Vlaamse voedselstrategie voor morgen

Delen: