Terug naar Nieuws

Wijziging Europese Controleverordening 1224/2009 – toegestane tolerantiemarges

Visserij

Vanaf 10 juli 2024 is er een wijziging van de Europese Controleverordening 1224/2009 voor de toegestane tolerantiemarge van de schattingen in het visserijlogboek en in de aangifte van overlading opgenomen schattingen van toepassing.

De kapitein van elk Unievaartuig houdt een elektronisch visserijlogboek bij voor de registratie van zijn visserij activiteiten. Een van de onderdelen heeft betrekking op de vermelding van de aan boord gehouden hoeveelheden vis.

Vanaf 10 juli 2024 verandert de tolerantiemarge voor vangsten onder de 100 kg levend gewicht. Dan geldt een tolerantiemarge van 20% per soort. Voor de vangsten boven de 100 kg blijft de tolerantiemarge van 10% ten opzichte van de aangelande hoeveelheden.

De geschatte hoeveelheid vis wordt elke dag doorgegeven met een FAR bericht. Op het einde van de visreis wordt de definitieve vangst doorgegeven via een LAN bericht. Omdat het om een schatting gaat, bestaat de tolerantiemarge, die nu is aangepast voor kleine hoeveelheden onder de 100 kg levend gewicht.

Dezelfde wijzigingen moeten worden aangebracht in de bepalingen inzake de tolerantiemarge in de aangifte van overlading.

Voor meer informatie verwijs ik naar de geconsolideerde versie van de Europese controleverordening.

Delen: