Terug naar Nieuws

Wijziging van het ministerieel besluit betreffende de aanvullende maatregelen voor de derde toewijsperiode

Visserij

Naar aanleiding van de derde toewijsperiode wensen we de reders, rekening houdend met het advies van de quotacommissie van 3 oktober, graag te informeren over de quotamaatregelen. De maatregelen gaan in vanaf 1 november 2024 behalve deze voor roggen in alle ICES-gebieden en tarbot in de Noordzee. De nieuwe maatregelen voor deze soorten starten vanaf 15 oktober 2024. Voor bestanden en gebieden waarvan geen melding wordt gemaakt in dit rondschrijven, wijzigt er niets. De bijgervoegde tabel is louter informatief en omvat bestaande en nieuwe maatregelen.

Maatregelen vanaf 15 oktober 2024

Rog Noordzee

Om het beschikbare rogquotum nog zo veel mogelijk en optimaal te laten benutten, worden de dagplafonds verhoogd en vastgesteld op respectievelijk 300 kg (KVS) en 600 kg (GVS). De dagplafonds worden verdubbeld voor vaartuigen die uitsluitend uitgerust zijn met de planken.

Rog noordwestelijke wateren (behalve ICES-7D)

De dagvangsten worden opgetrokken naar 500 kg/vaartdag (KVS) en 1000 kg/vaartdag (GVS). De bepalingen zijn niet van toepassing voor de Golfrog.

Rog oostelijk Engels Kanaal (ICES-7D)

De dagplafonds worden verhoogd naar 200 kg (KVS) en 400 kg (GVS). De bepalingen zijn niet van toepassing voor de Golfrog. De gevangen hoeveelheden rog in de verschillende ICES-gebieden boven de toegekende hoeveelheden moeten worden teruggezet wegens hoge overleving volgens de bepalingen van de teruggooiplannen Noordzee en westelijke wateren.

Tarbot Noordzee

In de Europese regelgeving wordt het gemeenschappelijke bestand tarbot/griet vanaf 2024 opgesplitst in 2 afzonderlijke bestanden met afzonderlijke quota.

  • Het grietquotum blijft hetzelfde als het vroegere gemeenschappelijk quotum, namelijk
    200 kg/vaartdag (KVS) en 400 kg/vaartdag (GVS).
  • Het quotum voor tarbot wordt vastgesteld op 100 kg/vaartdag (KVS) en 200 kg/vaartdag (GVS).

Maatregelen van toepassing vanaf 1 november 2024

Noordzee

Tong

Aan ieder vissersvaartuig wordt in de ICES-deelgebieden II, IV (Noordzee en Schelde-estuarium) voor de periode van 1 november 2024 tot en met 31 december 2024 een hoeveelheid tong toegekend, bestaande uit een vast recht van 5000 kg vermeerderd met een hoeveelheid die gelijk is aan 20 kg vermenigvuldigd met het motorvermogen van het vissersvaartuig, uitgedrukt in kW. 

Er worden geen gecombineerde visreizen toegestaan tussen ICES-gebieden II, IV en VIIfg, en tussen ICES-gebieden II, IV en VIIa.

Bij gecombineerde visreizen tussen ICES-gebieden II, IV en een ander ICES-gebied dan het Bristolkanaal en de Ierse Zee, is het voor vaartuigen van het GVS verboden bij de tongvangst een hoeveelheid te overschrijden die gelijk is aan 400 kg per dag in ICES-gebieden II, IV op zeereisbasis. Voor vaartuigen van het KVS is het dagplafond in dat geval 200 kg op zeereisbasis.

Schol

Aan de vissersvaartuigen van het GVS in de ICES-deelgebieden II, IV (Noordzee en Schelde-estuarium) wordt voor de periode van 1 november 2024 tot en met 31 december 2024 een hoeveelheid schol toegekend van 260 kg vermenigvuldigd met het motorvermogen van het vissersvaartuig, uitgedrukt in kW.

Bij gecombineerde zeereizen tussen VIId en IV is het verboden een hoeveelheid schol te overschrijden gelijk aan 1600 kg in ICES gebied IV.

Aan de vissersvaartuigen van het KVS in de ICES-deelgebieden II, IV (Noordzee en Schelde-estuarium) wordt voor de periode van 1 november 2024 tot en met 31 december 2024 een hoeveelheid schol toegekend, gelijk aan 300 kg vermenigvuldigd met het motorvermogen van het vissersvaartuig, uitgedrukt in kW.

Bij gecombineerde zeereizen tussen VIId en IV is het verboden een hoeveelheid schol te overschrijden gelijk aan 800 kg in ICES gebied IV.

Engels Kanaal (ICES-7D EN ICES-7E)

Tong oostelijk Engels Kanaal (ICES-7D)

Voor het KVS wordt de dagvangst licht opgetrokken naar 200 kg, wel binnen een aandeel van 32,2% van het tongquotum toegewezen aan het KVS.

Voor het GVS wordt de hoeveelheid vastgesteld op 4 kg/kW.

Het is voor een vissersvaartuig van het KVS, die gemengde zeereizen in de ICES-gebieden VIId, II en IV maakt, verboden bij de tongvangst in de ICES-gebieden II, IV per zeereis een hoeveelheid te overschrijden die gelijk is aan 200 kg vermenigvuldigd met het aantal vaartdagen gerealiseerd tijdens die zeereis in de ICES-gebieden II, IV.

Het is voor een vissersvaartuig van het GVS, die gemengde zeereizen in de ICES-gebieden VIId, II, en IV maakt, verboden bij de tongvangst in de ICES-gebieden II, IV per zeereis een hoeveelheid te overschrijden die gelijk is aan 400 kg vermenigvuldigd met het aantal vaartdagen, gerealiseerd tijdens die zeereis in de ICES-gebieden II, IV.

Het is voor een vissersvaartuig van het GVS, die gemengde zeereizen in de ICES-gebieden VIId, en VIIf, g maakt, verboden bij de tongvangst in het ICES-gebied VIId per zeereis een hoeveelheid te overschrijden die gelijk is aan 200 kg vermenigvuldigd met het aantal vaartdagen gerealiseerd tijdens die zeereis in het ICES-gebied VIId.

Bij gecombineerde zeereizen in ICES-gebieden VIId en VIIe is het voor een vissersvaartuig van het KVS in ICES-gebied VIId verboden een hoeveelheid tong te overschrijden van 90 kg vermenigvuldigd met het aantal vaartdagen gerealiseerd tijdens die zeereis in dat gebied. Bij gecombineerde zeereizen in ICES-gebieden VIId en VIIe is het voor een vissersvaartuig van het GVS in ICES-gebied VIId verboden een hoeveelheid tong te overschrijden van 200 kg, vermenigvuldigd met het aantal vaartdagen gerealiseerd tijdens die zeereis in dat gebied.

Kabeljauw oostelijk Engels Kanaal (ICES-7D)

Voor een vissersvaartuig wordt een hoeveelheid toegekend van 1 kg/kW.

Wijting oostelijk Engels Kanaal

Er wordt een dagvangst toegepast op zeereisbasis van 600 kg/300 kg (GVS/KVS).

Tong westelijk Engels Kanaal (ICES-7E)

Het Westelijk Engels kanaal was sinds 4 april 2024 tijdelijk gesloten wegens een te hoge benutting van tong. Om de vismogelijkheden toch nog verder te kunnen benutten, heeft de dienst besloten om het ICES-gebied VIIe vanaf 1 oktober 2024 opnieuw open te stellen en dit in alle voorzichtigheid om niet tot overschrijving van het quotum naar 7d of 7fg te komen.

De dienst Visserij besliste de maatregel 50 kg/vaartdag (KVS) en 100 kg/vaartdag (GVS) met een bijkomende bepaling tot opening van het gebied VIIe vanaf 1 oktober 2024 tot 31 oktober 2024, namelijk met een maximum van 2 vaartdagen per vaartuig.

Zeekat (CTC) is wel aanwezig in de derde toewijsperiode. In plaats van het ICES-gebied VIIe volledig te sluiten, is volgende maatregel van kracht die ervoor moet zorgen dat de visserij op zeekat zo goed mogelijk kan doorgaan in ICES 7e, en dit ondanks het zeer beperkt tongquotum.

  • In de periode van 1 november 2024 tot en met 31 december 2024 is het in het ICES-gebied VIIe voor een vissersvaartuig verboden een totale tongvangst te realiseren die groter is dan 100 kg, met een beperking tot 2 vaartdagen.
  • In uitzondering hierop wordt aan vaartuigen die op zeekat (CTC) vissen en waarbij minstens 25% van het aanvoergewicht uit zeekat bestaat, een hoeveelheid tong toegekend van 400 kg.
  • Voor vaartuigen waarbij het aanvoergewicht minstens uit 40% zeekat bestaat, bedraagt de hoeveelheid tong op vaartuigniveau 700 kg.
  • De vermelde hoeveelheden gelden binnen een globaal plafond voor tong van 10 ton. Indien deze hoeveelheid is opgevist, wordt het gebied gesloten voor alle visserijactiviteiten.

Op deze wijze wordt gefocust op de specifieke visserij voor zeekat en vermeden dat vaartuigen ondanks een strikte beperking tong opvissen en deze overschrijven op ICES-gebied 7d waar vaartuigen in de derde toewijsperiode 4 kg/kW mogen opvissen.

Westelijke wateren

Tong Bristolkanaal (ICES-7FG)

Gezien de beperkte ruimte voor de laatste toewijsperiode wordt aan de vaartuigen van het GVS een hoeveelheid toegekend van 1 kg/kW.

Kabeljauw (ICES B-C,E-K)

In de periode van 1 november 2024 tot en met 31 december 2024 is het in de ICES-gebieden VIIbc, VIIe-k, VIII, voor een vissersvaartuig van het KVS verboden een totale kabeljauwvangst te realiseren die groter is dan 50 kg.

In de periode van 1 november 2024 tot en met 31 december 2024 is het in de ICES-gebieden VIIbc, VIIe-k, VIII, voor een vissersvaartuig van het GVS verboden een totale kabeljauwvangst te realiseren die groter is dan 100 kg.

Tong (7HJK)

Vanaf 1 november 2024 tot en met 31 december 2024 is het In de ICES-gebieden VIIh, j, k voor een vissersvaartuig van het GVS verboden bij de tongvangst een hoeveelheid te overschrijden van 400 kg per vaartuig In die ICES-gebieden, waarbij wetenschappelijk quotum niet wordt meegerekend. Voor vaartuigen van het KVS is de tongvangst In ICES-gebieden VIIh, J, k verboden.

Schol (7HJK)

In de periode van 1 november 2024 tot en met 31 december 2024 is het In de ICES gebieden VIIh, J, k voor een vissersvaartuig van het GVS verboden een totale scholvangst te realiseren die groter is dan 1500 kg. Voor vaartuigen van het KVS is de scholvangst In ICES-gebieden VIIh, J, k verboden.

Wijting (ICES VIIB-C,E-K)

Het is in de ICES-gebieden VIIb-c,e-k voor een vissersvaartuig verboden bij de wijtingvangsten per zeereis een hoeveelheid te overschrijden die gelijk is aan 25 kg vermenigvuldigd met het aantal vaartdagen, gerealiseerd tijdens die zeereis in die ICES-gebieden.

Ierse Zee (ICES 7A)

Tong

In de periode 1 november 2024 tot 31 december 2024 is het in het ICES-gebied VIIa voor een vaartuig van het GVS verboden om op vaartuigniveau een totale tongvangst te realiseren die groter is dan 8.000 kg. Bij deze hoeveelheid wordt het wetenschappelijk quotum niet meegerekend.

Vaartuigen die het hun quotum uit de tweede toewijsperiode hebben opgevist (dit wil zeggen 10.000 kg tong voor vaartuigen die gevist hebben in de Golf of 10.000 kg + 4 kg/kW voor de andere vaartuigen), kunnen uitzonderingsgewijs vanaf 15 oktober reeds het quotum van de derde toewijsperiode beginnen opvissen.

Het gaat hier om een eenmalige gunstmaatregel. Het is niet de bedoeling om naar periodeoverschrijdende maatregelen over te gaan, hetgeen op termijn immers het collectief benuttingssysteem op de helling zet.

Bij gecombineerde zeereizen in ICES-gebieden VIIa en VIIfg, is het voor het vaartuig verboden een hoeveelheid tong te overschrijden van 25 kg per uur aanwezigheid. Deze hoeveelheid geldt zowel voor aanwezigheid in VIIa alsook in VIIfg.

Tabel 1*: Maatregelen vanaf 15 oktober 2024 of  1 november 2024 tot en met 31 december 2024

NOORDZEE (IIa, IV)

Tong

GVS &KVS: 5.000 kg + 20 kg/kW

Schol

GVS: 260 kg/kW
KVS: 300 kg/kW

Kabeljauw

GVS: 200 kg per vaartdag op reisbasis
KVS: 100 kg per vaartdag op reisbasis
+ TR1/BT1: +550 kg per vaartdag op reisbasis

Rog: maatregel vanaf 15 oktober 2024

GVS: 600 kg per vaartdag op reisbasis (x2 indien uitsluitend planken)
KVS: 300 kg per vaartdag op reisbasis (x2 indien uitsluitend planken)

Horsmakreel (IVc, VIId)

50 kg per vaartdag op reisbasis (alle vaartuigen)

Andere soorten

Heek: 300 kg/ vaartdag op reisbasis (alle gebieden)
Haring: 200 kg per vaartdag op reisbasis (IV,VIId)
Tongschar: GVS: 700kg per vaartdag, KVS: 350kg per vaartdag  op resibasis
Wijting Noordzee: GVS: 600 kg per vaartdag, KVS: 300 kg per vaartdag (x2 indien planken/zegen)
Zwarte koolvis: GVS: 80 kg per vaartdag, KVS: 40 kg per vaartdag  (x2 indien TR1) indien >60% quotum opgevist
Tarbot : GVS 200 kg per vaartdag, KVS 100 kg per vaartdag op reisbasis (maatregel vanaf 15 oktober 2024)
Griet: GVS: 400 kg per vaartdag, KVS: 200 kg per vaartdag (vanaf 15 oktober 2024)
Zeeduivel: 420 kg levend gewicht/zeedag (indien >80% quotum op, dan 300 kg levend gewicht/zeedag

IERSE ZEE (VIIa)

Tong

GVS: 8.000 kg per vaartuig, wetenschappelijk quotum niet inbegrepen (mogelijk reeds vanaf 15 oktober op te vissen)

Kabeljauw

GVS: 100 kg per vaartuig

Wijting

GVS: 20 kg per vaartuig

WESTELIJKE WATEREN (VIIb-c, e-k)

Kabeljauw

GVS: 100 kg per vaartuig
KVS: 50 kg per vaartuig

Wijting (-VIId)

 25 kg per vaartdag op reisbasis (alle vaartuigen)

ENGELS KANAAL (VIId,e)

Tong (VIId)

GVS: 4 kg/kW
KVS: 200 kg per vaartdag, binnen 32,2% tongquotum toegewezen aan KVS

Tong (VIIe)

100 kg per vaartuig, max 2 vaartdagen
Uitzondering: 

  • min 25% aanvoergewicht=zeekat (CTC): 400 kg tong/vaartuig

  • min 40% aanvoergewicht = zeekat(CTC): 700 kg tong/vaartuig

Plafond=10t tong

Schol

GVS: 1.600 kg per vaartdag op reisbasis
KVS: 800 kg per vaartdag op reisbasis

Kabeljauw (VIId)

GVS & KVS: 1 kg/kW

Rog (VIId) (vanaf 15 oktober 2024)

GVS: 400 kg per vaartdag op reisbasis
KVS: 200kg per vaartdag op reisbasis

Wijting 7d:

GVS: 600 kg per vaartdag op reisbasis
KVS: 300 kg per vaartdag op reisbasis

BRISTOLKANAAL (VIIf, g)

Tong

GVS: 1 kg/kW

Schol

GVS: 25 kg per vaartdag op reisbasis
KVS: 25 kg per vaartdag op reisbasis

VII hjk

Tong

GVS: 400 kg per vaartuig, wetenschappelijk quotum niet inbegrepen

Schol

GVS: 1.500 kg per vaartuig; verboden vaartuigen KVS

*Samenvattende tabel is louter informatief ter ondersteuning van de reder/visser.

Delen: