Terug naar Nieuws

Wijzigingen en nieuw instructiefilmpje ecoregeling ‘voedermanagement bij rundvee’ in 2024

Dier

Een van de ecoregelingen in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) focust op landbouwers die via voedermanagement de methaanuitstoot van hun runderen verlagen. De landbouwer kan de premie voor deze ecoregeling jaarlijks aanvragen via de verzamelaanvraag. Voor het jaar 2024 is er een bijsturing van deze ecoregeling gepland (momenteel nog onder voorbehoud van goedkeuring door de Europese Commissie en van de Vlaamse regelgeving).

Steun voor voedermaatregelen

De rundveehouder kan vanaf 2024 voor de volgende voedermaatregelen steun aanvragen bij het Agentschap Landbouw en Zeevisserij: 

  • Melkvee:
    • 3-NOP
    • Nitraat in combinatie met geëxtrudeerd/geëxpandeerd lijnzaad
    • Nitraat in combinatie met koolzaadvet
    • Nitraat
    • Geëxtrudeerd/geëxpandeerd lijnzaad
       
  • Vleesvee:
    • Nitraat

Meer concreet betekent dit dat er voor koolzaadvet geen steun meer kan aangevraagd worden, tenzij de landbouwer dit in combinatie met nitraat toepast. Ook voor de voedermaatregel bierdraf-koolzaadschroot is er geen steun meer mogelijk. Daartegenover staat wel dat de steunbedragen van de voedermaatregelen verhoogd zouden worden.

Wijzigingen randvoorwaarden voedermaatregelen

Daarnaast zijn er ook een paar wijzigingen aangebracht in de randvoorwaarden van de voedermaatregelen. Vanaf 2024 kunnen landbouwers voor dieren van het rastype ‘gemengd’, ook de voedermaatregelen voor melkvee toepassen, op voorwaarde dat ze voor hun veebeslag(en) aan melkproductieregistratie doen.

Bij de voedermaatregel geëxtrudeerd/geëxpandeerd lijnzaad vervallen de voorwaarden over de hoeveelheid graskuil en maïskuil in het rantsoen. De voorwaarde over de hoeveelheid 3-NOP in het rantsoen wordt gewijzigd van 60 ppm op drogestof basis naar het toevoegen van 1,35 gram 3-NOP aan het rantsoen.

Tenslotte zal voor de maatregel ‘nitraat bij vleesvee’ de rundveehouder de keuze hebben aan welke diercategorieën hij dit voeder verstrekt, namelijk vaarzen, zoogkoeien en/of stieren ouder dan zes maanden.

Nieuw animatiefilmpje over ecoregeling “voedermanagement bij rundvee”

Neemt u als rundveehouder deel aan de ecoregeling ‘voedermanagement bij rundvee’ of wilt u vanaf 2024 hier graag mee aan de slag, maar u weet nog niet zo goed hoe en wat? Bekijk dan zeker het nieuwe animatiefilmpje rond de ecoregeling voedermanagement op ons YouTube-kanaal! Hierin tonen we u:

  • wat u moet doen om aan de voorwaarden van een voedermaatregel te voldoen,
  • welke documenten u moet bijhouden.

Hebt u nog vragen? Contacteer uw veevoederadviseur of neem een kijkje op het Rundveeloket.

Delen: