Aardappelen telen binnen de restricties van MAP VI

Samenvatting

De aardappelteelt is met een areaal van 55.000 hectare de tweede belangrijkste akkerbouwteelt in Vlaanderen. De teelt scoort echter het slechtste op het vlak van nitraatresidu dat op het einde van het groeiseizoen in de bodem achterblijft. Door het relatief zwakke, ondiepe wortelstelsel en het gebrek aan luxeconsumptie moet de bemesting maximaal op de bodemvoorraad, de mineralisatie en de groeiomstandigheden worden afgestemd om een hoog nitraatresidu te vermijden.

Met de dalende stikstofbemestingsnormen die MAP6 oplegt in gebiedstype 2 en 3, is een efficiënte inzet van stikstof nog belangrijker geworden. Veel aardappeltelers vrezen immers dat de lagere normen tot belangrijke opbrengst- en kwaliteitsverliezen zullen leiden. Een eerste doelstelling van dit project is daarom om te demonstreren hoe met een verfijnde bemestingsstrategie stikstof bij aardappelen zo efficiënt mogelijk kan worden ingezet om binnen de strengere bemestingsnormen een kwantitatieve en kwalitatieve opbrengst te realiseren. De gevolgen van de daling van de stikstofnormen (tot 20%) en hoe deze daling kan worden gecompenseerd met een verfijnde bemestingsstrategie, zal op verschillende velden worden gedemonstreerd. Concreet wordt hierbij gedacht aan het fractioneren van de meststofgift, rijbemesting en het inzetten van fertigatie.

MAP6 verplicht landbouwers ook een bepaald areaal vanggewassen in te zaaien. Veel aardappeltelers moeten ook na de late aardappelen nog een vanggewas inzaaien en hebben vragen over de stikstofopname van de verschillende vanggewassen. Een tweede doelstelling is daarom om aan de aardappeltelers te demonstreren welke vanggewassen bij late inzaai het meeste stikstof kunnen opnemen en zo de uitspoeling van nitraat verminderen. Diverse vanggewassen zullen op verschillende demovelden worden ingezaaid.

Kennis, inzichten en ervaringen zullen via demonstraties, veldbezoeken, vergaderingen, nieuwsbrieven en artikels in de vakpers naar een grote groep landbouwers worden gecommuniceerd. De affiniteit van de projectuitvoerders met het thema en de doelgroep garandeert een goede doorstroming naar de sector.

Duurtijd en uitvoerders

Dit project loopt van 20 februari 2020 tot 19 februari 2022.

De uitvoerders zijn: de Bodemkundige Dienst van België, het Proefcentrum voor de Aardappelteelt en Inagro.

Meer info?

jdillen@bdb.be

dvandervelpen@bdb.be

Delen: