Groene Bodemkracht

Samenvatting

Groenbemesters zijn vandaag standaard in de goede agrarische praktijk. Ze zijn een onderdeel van een cyclische beweging over de seizoenen heen en leveren verschillende ecosysteemdiensten. Zo beperken ze het nitraatresidu in het najaar en houden/maken ze nutriƫnten voor de volgteelt beschikbaar. Ze zorgen voor de opbouw van bodemorganische stof en stimuleren het bodemleven. Ze werken preventief tegen erosie. Landbouwers kunnen meer voordeel halen door hun groenbemesters gerichter te beheren, in het bijzonder wanneer ze die onderwerken in het voorjaar. Hierdoor kunnen ze processen als mineralisatie en organische stofopbouw proactief aansturen en optimaliseren in functie van de bodemkwaliteit, de nutriƫntenbenutting en de gewasopbrengst van de volgteelt.

Een netwerk van acht demoproeven, dat aansluit bij de proefplatformen van de uitvoerders en verspreid is over verschillende bedrijfssystemen (bio, gangbaar, bodembewerking, ...), brengt de impact van de groenbemesterkeuze en het tijdstip van onderwerken op de stikstofdynamiek en de gewasontwikkeling in de volgteelt in beeld. Aanvullend worden acht praktijkcases opgevolgd waarbij landbouwers op een specifieke en creatieve manier met hun groenbemesters omgaan in functie van de volgteelt. Deze ervaringen worden op het einde van het project samengebracht in een flowchart waarmee landbouwers op hun bedrijf eenvoudig aan de slag kunnen in functie van de vooropgestelde doelstellingen en de randvoorwaarden op hun bedrijf.

In het voorjaar 2022 brengen de projectuitvoerders alle praktijkkennis samen tijdens een groots opgezet 'groenbemestersevent'. Een groot demonstratieveld vormt de kern van dit event en heeft verschillende insteken: demonstratie van verschillende groenbemesters (i.s.m. zaadhuizen), demonstratie van het resultaat van verschillende werkwijzen om groenbemesters te vernietigen (vooraf aangelegd) en demonstratie van verschillende machines om groenbemesters in het voorjaar te vernietigen (i.s.m. de constructeurs). In een forum worden de resultaten van de demoproeven en van de praktijkcases in beeld gebracht en bieden de uitvoerders ruimte voor andere partijen en projecten om hun visie over groenbemesters en hun resultaten aan het publiek voor te stellen.

Duurtijd en uitvoerders

Dit project loopt van 1 juli 2020 tot 30 juni 2022.

De uitvoerders zijn: Inagro, het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen en het Proefstation voor de Groenteteelt.

Meer info?

Joran.barbry@inagro.be

Delen: