Potentieel voor eiwittransitie met veldbonen van lokale teelt

Samenvatting

Dit project wil de ervaringen met de teelt en het vervoederen van veldbonen doortrekken van biologische bedrijven naar de gangbare rund(melk)veehouderij, en van de akkerbouwregio in het westen naar die in het oosten van Vlaanderen. Het doelpubliek omvat zowel gangbare akkerbouwers als rundvee(melkvee)houders.

In de eerste plaats is er aandacht voor de teelttechniek van winterveldbonen. Via demonstratieproefvelden brengen de projectpartners de aspecten rassenkeuze, bemesting en onkruidbestrijding en de mogelijkheden van mengteelt van veldbonen met wintergranen onder de aandacht. De nog onbekende techniek van het toasten van veldbonen zullen ze op één centrale locatie demonstreren met een mobiele installatie. Akkerbouwers en rundveehouders worden met elkaar in contact gebracht. Via een voederproef met melkvee wordt het effect van het vervangen van een hoeveelheid soja in het rantsoen door veldbonen op de productieresultaten en voersaldo gemeten. Daarnaast is het de bedoeling ervaringen met veldbonen op praktijk(vee)bedrijven te verzamelen en op te volgen. (Veevoeder)adviseurs worden betrokken via een opleiding over de door ILVO ontwikkelde rantsoentool zodat het gebruik van veldbonen in het melkveerantsoen een vlotte ingang vindt in de praktijk. Rantsoenen met veldbonen zullen daarbij als voorbeeld dienen om de tool te demonstreren.

Naast de gebruikelijke communicatiemethodes zullen tips en aanbevelingen worden samengevat in een ’teeltmovie’ die de demo’s en getuigenissen van landbouwers in beeld brengt. Zo beschikt de akker- of veehouder, die wil starten met veldbonen, over de belangrijkste informatie.

Het project demonstreert dus de mogelijkheden van veldbonen vanaf de teelt, over de na-oogsttechnologie tot de daadwerkelijke implementatie ervan in een voederproef, en dit ter vervanging van soja als eiwitbron in rantsoenen op rundveebedrijven.

Duurtijd en uitvoerders

Dit project loopt van 1 maart 2021 tot 28 februari 2023.

De uitvoerders zijn: het Landbouwcentrum voor Voedergewassen (LCV), de Proefhoeve Bottelare HOGent-UGent, ILVO Eigen Vermogen, Inagro, de PIBO-Campus, het Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw (PVL) en de Hooibeekhoeve

Meer info

An.schellekens@provincieantwerpen.be

Delen: