Ontsmetten van water

Op deze pagina:

Uit het demoproject Gezond drinkwater voor rundvee en varkens: van bron tot mond blijkt dat bij de screening van de waterkwaliteit van een alternatieve bron (zowel aan de bron als in de stal) het aantal enterococcen (bacteriën die in mest voorkomen en overleven in het water) te hoog is.

Door dode leidingen, hangende leidingen, te scherpe bochten, leegstand, oplopende temperatuur in de stal en eventueel gebruik van medicatie wordt de groei van biofilm (vette slijmlaag die aan de binnenzijde van de leiding kleeft) gestimuleerd. Ontsmetting verlaagt de bacteriologische druk en verwijdert de biofilm. De ontsmetting dient ook om de smakelijkheid op peil te houden.

Verschillende ontsmettingstechnieken

Er zijn verschillende ontsmettingsmiddelen op de markt, gaande van het (goedkope) bleekwater tot de duurdere commerciële mengsels of toestellen. Alle technieken hebben hun voor- en nadelen. Hieronder vindt u een oplijsting van een aantal van die producten/technieken en hun (theoretische) voor- en nadelen:

Ontsmettingstechnieken
-

Actief Chloor (bleekwater)

Peroxide Chloordioxide

Elektrolytische ontsmetting

pH

pH-afhankelijk
(neutraal tot zwak zuur)

pH-verlagend

pH-afhankelijk

Optimale
pH 6,5 – 8,5
pH-verlagend

Bacteriedodend

ja

ja

ja

ja

Biofilm-afbrekend

neen

ja

ja

ja

Restdesinfectie

ja

ja

ja

ja

Niet-gewenste bijproducten

ja

neen

neen

ja

Smaakbeïnvloedend

ja

neen

neen

ja

Corrosief

ja

neen

neen

neen

Aandachtspunten

Alles hangt af van de uitgangsdruk in het water. Hoe hoger deze druk in het begin, hoe groter de restdruk nadat er een product werd toegediend. Alle commerciële producten op basis van chemische ontsmetting zorgen er voor dat de bacteriologische druk in de stal onder controle gehouden wordt.

Omdat biofilm in de leidingen heel wat ‘product’ kan consumeren, is het belangrijk dat er bij leegstand voldoende aandacht gaat naar de grondige reiniging van de leidingen.

Knelpunten zoals een doseerpomp die niet goed is ingesteld, de productvoorraad die op is, de redox (verschil reductie tegenover oxydatie) die niet ideaal is, kunnen leiden tot een minder goede ontsmetting. Elk systeem heeft specifieke concentraties aan producten nodig. Laat de nodige instructies opstellen door de vakman en leef deze ook goed na. Pas dan bent u zeker dat u waar krijgt voor uw geld.

Een goede filtering vooraleer het ontsmettingsmiddel gedoseerd wordt, zorgt ervoor dat er minder hinder is door zwevende deeltjes in het water. Anders kunnen zwevende deeltjes zich in de leidingen afzetten en zo een voedingsbodem vormen voor biofilmvorming.