Nutriëntenafvoer bij grondloze openluchtsierteelt

Samenvatting

MAP6 stelt een actieplan grondloze tuinbouw voorop met de focus op oplossingen voor de afvoer van nutriënten en neerslag bij grondloze openluchtteelten. Vanaf 2021 is een opslagcapaciteit van minimaal 100 m3 met een first-flush-systeem voor deze teelten verplicht. Deze regelgeving is er gekomen op basis van onderzoek in de aardbeien en wordt doorgetrokken naar de sierteelt op containervelden in open lucht. Er wordt hierbij nog geen rekening gehouden met de grote diversiteit van teelten en teelttechnieken.

De telers willen ze zekerheid dat ze door de grote investering op termijn voor de mestwetgeving in orde zullen blijven. Verdere onderbouwing van de opgelegde regelgeving via demonstratie en sensibilisering zal dus zeer belangrijk zijn om de juiste investeringskeuze te maken.

Dit demonstratieproject bevat twee luiken:

  • demonstratie van: uitspoelingsrisico's bij een regensimulatie en van de nodige opvangcapaciteit om aan het first-flush-principe te voldoen:

    Met gesimuleerde regenbuien zal het effect van sterke neerslag op uitspoeling van nutriënten uit het substraat bij teelten op containervelden in openlucht gedemonstreerd worden. Dit voor enerzijds traagwerkende meststoffen en anderzijds fertigatie. Ook wordt gedemonstreerd hoeveel drainwater er als first flush moet worden opgevangen om een wettelijk bepaald nitraatgehalte niet te overschrijden vooraleer het in het oppervlaktewater terechtkomt.
  • demonstratie van het first-flush-systeem op praktijkbedrijven voor sierteeltgewassen op containervelden in openlucht:

    Op een tiental bedrijven zal de wetgeving MAP6 in de praktijk gedemonstreerd worden door de waterstromen en de bijhorende opslagcapaciteit op die bedrijven in kaart te brengen. Het doel is op vooruitstrevende praktijkbedrijven het first-flush-systeem te demonstreren. Dergelijke demo's zorgen voor een grotere acceptatiegraad: van collega's onder elkaar worden aanpassingen sneller aanvaard.

Duurtijd en uitvoerder

Dit project loopt van 1 maart 2020 tot 28 februari 2022.

Uitvoerder: het Proefcentrum voor Sierteelt.

Meer info?

dominique.vanhaecke@pcsierteelt.be

Delen: