Samenvatting
Het klimaat verandert en er is een reële kans dat we in de toekomst vaker te maken krijgen met frequentere en intensere periodes van droogte en waterschaarste. De zomer van 2018 was immers één van de droogste in decennia, en ook in 2019 en 2020 waren de zomers vrij droog. Droge zomers, lage (grond)waterstanden en daaraan gerelateerde captatieverboden zijn slecht nieuws voor de land- en tuinbouwsector. Zij zijn immers sterk afhankelijk van water om de productie en de kwaliteit van hun gewassen te garanderen.
Om de sector te wapenen tegen langdurige droogte, is het uiterst belangrijk dat de land- en tuinbouwers beredeneerd omspringen met het beschikbare water. Tijdens een vorig demonstratieproject ‘Beredeneerd beregenen van openluchtgroenten en aardappelen’ werd de ‘Beregeningstool’ ontwikkeld, die telers moet helpen om een eerste inschatting te maken van de kostprijs van beregenen op hun bedrijf. In dit project wordt de beregeningstool toegankelijker gemaakt door de tool om te vormen naar een gebruiksvriendelijke irrigatieapp (Optimale Water Applicatie - OptiwAPP). Factsheets over traditionele en meer geavanceerde (precisie)beregeningstechnieken worden in de app geïncorporeerd, zodat telers een transparant beeld hebben over de innovaties in deze sector en de inpasbaarheid ervan op hun eigen bedrijf. Anderzijds zal er via de irrigatieapp ook inzicht en advies gegeven worden over de waterbehoefte van de voornaamste teelten in functie van plantdatum en bodemsoort. Zo kan de teler beter inschatten wanneer het weinige water het beste wordt gebruikt en of waterbehoeftige teelten überhaupt nog haalbaar zijn in bepaalde regio’s. Een overzicht van de rendabiliteit van beregenen in functie van het gewas moet hier extra duidelijkheid in scheppen.
Via demonstraties van innovatieve precisieberegeningstechnieken op praktijkbedrijven worden de ervaringen van land- en tuinbouwers gedeeld met collega’s. Het gebruik van de irrigatieapp en de kennisdeling omtrent beredeneerd irrigeren zullen hierbij centraal staan.
Duurtijd en uitvoerders
Dit project loopt van 1 februari 2021 tot 31 januari 2023.
De uitvoerders zijn: het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen (PCG), Inagro, het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) en de Bodemkundige Dienst van België (BDB)