Samenvatting
Het doel van dit project is de in de praktijk haalbare monitoringsstrategie, die ontwikkeld en gedemonstreerd is voor de aardbeientelers in het demoproject “Aanleren van monitoringstechnieken: de sleutel tot succes van biologische gewasbescherming in aardbei” (2015-2017), uit te rollen naar de telers van houtig kleinfruit.
Beide participerende proefcentra (PCFruit vzw en het Proefcentrum Pamel) plannen om gedurende twee opeenvolgende jaren in vier ‘teelten’ van houtig kleinfruit de monitoring op vijf doelplagen (spint, trips, bladluizen, witte vlieg, Drosophila suzukii) uit te voeren volgens de sleutels die eerder voor de aardbeienteelt ontwikkeld werden. Cruciaal is dat dit een eenvoudige monitoringstrategie is die consequent op wekelijkse basis kan gebeuren. De evolutie van de plaag is immers doorslaggevend om beslissingen te nemen (bv. bijkomend uitzetten nuttigen of (correctie)bespuitingen). Deze demomonitoring in de proefcentra laat toe om de schadedrempels in de evenwichten tussen plagen en nuttigen te valideren en te demonstreren aan de sector. Daarnaast zal ieder proefcentrum 3 tot 5 piloottelers actief opleiden en opvolgen zodat ze de monitoring zelf op hun bedrijf kunnen uitvoeren.
Specifiek voor de plaag Drosophila suzukii worden, naast de monitoringstrategie, ook de recentste ontwikkelingen in wegvangtechnieken (“mass trapping”) gedemonstreerd. Wegvangtechnieken worden niet alleen bij houtig kleinfruit maar ook bij de kersenteelt toegepast. Daar worden wegvangtechnieken voor Drosophila suzukii en de kersenvlieg Rhagoletis cerasi gecombineerd.
De telers uit de doelgroep kunnen deelnemen aan demonstratie-initiatieven waarbij de piloottelers hun ervaringen delen. Er zullen ook demonstratievideo’s beschikbaar gesteld worden.
Duurtijd en uitvoerders
Dit project loopt van 1 februari 2021 tot 31 januari 2023.
De uitvoerders zijn: het Proefcentrum Fruitteelt (PCFruit) en het Proefcentrum Pamel