Irrigatie met een buizensysteem met sproeidoppen

 Een buizensysteem bestaat uit een pompinstallatie en een hoofdtoevoerleiding met hydranten. Hierop worden dwarsleidingen aangesloten met verticale standbuizen waarop sproeiers gemonteerd zijn. De aanvoer naar elke dwarsleiding kan afgesloten worden waardoor het perceel in verschillende delen kan geïrrigeerd worden.

Voordelen

  • relatief hoge efficiëntie en uniformiteit;
  • inzetbaar voor fertigatie (= toediening van meststoffen met het irrigatiewater);
  • mogelijk om kleine dosissen met hoge frequentie toe te dienen (bij ondiep wortelende gewassen of om gewas te koelen zoals kool in fase van koolvorming);
  • kleine druppelgrootte voor gevoelige gewassen.

Nadelen

  • manueel verplaatsen van hoofd- en/of dwarsleidingen is arbeidsintensief;
  • leidingen hinderen veldwerkzaamheden;
  • minder geschikt voor grote oppervlakten (arbeidsintensief).

Irrigatiepompen en energieverbruik

Het energieverbruik en de energiekosten van een irrigatiesysteem worden uiteindelijk bepaald door het energieverbruik van de irrigatiepomp en de kostprijs van de gebruikte energiebron. Voor irrigatie worden in Vlaanderen zowel elektrische pompen als diesel- of tractorpompen gebruikt Verschillen in energiekosten tussen beide types hangen af van verschillen in pomp- en motorefficiëntie maar ook van verschillen in energieprijs tussen elektriciteit en diesel. Bij aanschaf of vernieuwing van een irrigatiepomp is het belangrijk om de energiekosten voor beide pomptypes volledig door te rekenen en de beide types te vergelijken voor de specifieke situatie op jouw bedrijf. Indien een irrigatiepomp hoofdzakelijk kan draaien aan een laag elektriciteitstarief, dan kan de energiekost ervan in vergelijking met die van een dieselpomp goed meevallen, temeer de energie-efficiëntie van een elektrische motor veel hoger ligt dan die van een dieselmotor. Omdat de efficiëntie van de pomp en het watersysteem grotendeels worden bepaald door debiet- en drukrelaties, kan een wijziging van het debiet al een belangrijke wijziging van de energie-efficiëntie betekenen. U kunt het debiet verlagen door een kleinere sproeiermond te kiezen. Op die manier vraagt de installatie minder energie per m³ mater, omdat de drukbehoefte verhoudingsgewijs sneller afneemt dan het debiet. Dit is vooral bij haspelinstallaties met een lange slangdiameter het geval. Bij tractor- en dieselpompen kunt u de energiekost bepalen door het dieselverbruik (in liter) te meten en te vermenigvuldigen met de dieselprijs (in euro per liter). Bij elektrische pompen kunt u het verbruik via een elektriciteitsteller meten (in kWh) en vermenigvuldigen met de elektriciteitsprijs (in euro per kWh).

Delen: