Inox rooster en zeefbocht

Op deze pagina:

Beschrijving van de opbouw en werking van een inox rooster of een zeefbocht voor de verwijdering van plantenresten uit waswater

Voor de verwijdering van plantenresten legt u bij voorkeur een fijn inox rooster onder de preiwasmachine. De diameter van de gaatjes in het rooster moet klein genoeg zijn om de fijne preiwortels volledig tegen te houden. Onder de goot waarin het sleepsysteem het preiafval wegsleept, wordt nog een goot gemaakt waarvan de lengte en de breedte aan het fijne rooster aangepast zijn. De goot onder het rooster helt om het water snel te laten wegstromen en de bezinking van zand in die goot te beperken.

De plaats waar het rooster in de goot wordt aangebracht is belangrijk voor een vlotte stroming van het water doorheen het rooster. Het beste resultaat wordt bekomen met een lang, smal rooster geplaatst in de lengterichting van de goot. Om het water niet extra te bevuilen, stroomt het water best weg in de andere richting dan de afgevoerde preibladeren.

Als u geen rooster kunt plaatsen, is een zeefbocht een alternatief. Een zeefbocht is een fijn inox rooster met een bepaalde kromming zodat het preiafval er vanzelf afglijdt. De gleufjes van het rooster zijn op een speciale manier ontworpen zodat ze niet snel verstoppen. Uit een pompput (een afzonderlijke put of een eerste klein compartiment van het bezinkbassin), wordt met een gietijzeren dompelpomp (met vortexwaaier) het afvalwater naar de zeefbocht gepompt. Grof vuil en het grofste zand blijven achter op het rooster en het water stroomt door het rooster en wordt afgeleid naar het volgende compartiment van het bezinkbassin. Een zeefbocht brengt veel zuurstof in het water, maar is wel relatief duur en vereist een extra pomp om het water over de zeefbocht te pompen. Probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van natuurlijk verval om het gebruik van oppomppompen te vermijden.

Aandachtspunten voor de plaatsing van het rooster:

  • Let erop dat het inox rooster enkel onder het wasgedeelte geïnstalleerd wordt: zo is er veel minder kans op verstoppingen van de rooster door worteldeeltjes.
  • Zorg ervoor dat het rooster goed toegankelijk en makkelijk uit te nemen is om vlot te kunnen reinigen met een hogedrukreiniger. Dit geldt ook voor de zeefbocht. Het periodiek reinigen met de hogedrukreiniger gebeurt van achteren uit. Op die manier wordt verhinderd dat zandkorrels in het rooster vast geraken.
  • Kies een voldoende fijn rooster. Een rooster met gaatjes van 1 mm houdt aarde en worteldeeltjes voldoende tegen, maar kan bij het wassen van prei wel verstopt raken. Roosters met een fijne diameter moeten wel enkele keren per dag gereinigd worden met een vloertrekker. Bij veel bedrijven ligt een te grof rooster (= 3 mm) dat de wortel- en bladdeeltjes onvoldoende tegenhoudt.
  • Zorg voor een voldoende helling van de afvoergoot zodat het waswater voldoende snel afgevoerd wordt.

Voorbeeld van een te grof rooster

foto voorbeeld van een te grof rooster

Bron: inagro

Aandachtspunten voor de plaatsing van een zeefbocht

  • Zorg ervoor dat bij het gebruik van een zeefbocht de pompput niet te groot is en de pomp aan de hand van een vlotter goed afgesteld is op het debiet van de preipeller. Op die manier krijgt het zand in het water in dit eerste compartiment niet de tijd om te bezinken. Dit putje is namelijk te klein om het bezinksel met een kraan uit te scheppen en dit zou onnodige slijtage aan de pomp veroorzaken.
  • Voorzie voldoende aansluitingen/afvoeren zodat u in de toekomst nog wijzigingen kunt aanbrengen.

Een zeefbocht voor de verwijdering van plantenresten bij het hergebruik van waswater

foto zeefbocht

Bron: Inagro

Delen: