Eb-vloedbedden

Bij eb-vloedbedden wordt het water op centrale punten via ondergrondse leidingen opgepompt en weer afgevoerd. De hoeveelheid en de frequentie waarmee het water opgepompt wordt, is instelbaar. Na verloop van een ingestelde periode, nodig om de potgrond geheel of gedeeltelijk te verzadigen, gaat het niet opgenomen water naar een opslagtank. Na aanvulling met meststoffen is dit water geschikt voor hergebruik.

Het is goed mogelijk om via het gietwater te bemesten. Het aanhouden van watervoorraden met een verschillende mestsamenstelling is mogelijk, maar vraagt meerdere (grote) opslagtanks. Gewoonlijk wordt immers slechts 10 - 15% van de hoeveelheid opgezet water door de potgrond opgenomen, de rest vloeit terug naar de opslag. Gezien de grote voorraden zijn wijzigingen in de verhouding tussen voedingselementen niet snel door te voeren.

Het is belangrijk dat het opkomen en afstromen van het water gelijkmatig over het gehele bed plaatsvindt. De pompcapaciteit moet voldoende groot zijn om in korte tijd alle vakken van water te kunnen voorzien. De aan- en afvoer van water moet binnen 20 minuten gerealiseerd zijn.

Het systeem heeft minder mogelijkheden voor de sturing van het vochtniveau dan bijvoorbeeld druppelsystemen. De gelijkheid tussen potten is het grootst, als de potten op een hoog verzadigingsniveau worden gehouden. Voorkom verstoppingen door regelmatig plantresten en potgrond bij inlaat- en afvoerpunten te verwijderen.

Eb-vloedsystemen zijn combineerbaar met allerlei bed-ondergronden, zowel berijdbare, als niet-berijdbare bed-ondergronden, bedden met horizontale en verticale waterafvoer en ook met teelttabletten. Eb-vloedbedden bieden weinig tot geen beperkingen voor de mechanisatie van teelthandelingen. De scheidingen tussen bedden kunnen een belemmering zijn voor transportmiddelen. De kosten voor aanleg van de bed-ondergrond vormen een belangrijk deel van de investeringskosten. Als wordt uitgegaan van een lava bed-ondergrond zijn de kosten voor de aanleg van een eb-vloedsysteem niet hoger dan de aanlegkosten van overheadberegening. De levensduur is lang en de onderhoudsbehoefte en storingsgevoeligheid zijn beperkt. Daar staat tegenover dat in geval van storing de gevolgen groot kunnen zijn.

Delen: